search

Τραχανάς με μπέικον, φέτα και ντοματίνια

Είναι το πιο comfort και απόλυτα χουχουλιάρικο πιάτο για τα βράδια του χειμώνα. Τραχανάς μελωμένος, ελαφρά πικάντικος, με φέτα που σχεδόν έχει λιώσει και καπνιστό μπέικον που δίνει άρωμα και γεύση.

Ο τραχανάς είναι μία τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, που φτιάχνεται με απλά και αγνά υλικά, τα οποία είναι πηγή βιταμινών, ασβεστίου, πρωτεΐνης και ωφέλιμων υδατανθράκων. Συγκεκριμένα ο Τραχανάς Ξινός με ξινόγαλα & βούτυρο γάλακτος της Βλάχα, είναι αυθεντική πηγή πρωτεϊνών γάλακτος και σιταριού που μεταφράζεται σε συνδυασμό πλούσιων θρεπτικών συστατικών ιδανικών για ένα πλήρες, γευστικό και υγιεινό γεύμα, κατάλληλο για την ισορροπημένη διατροφή των παιδιών.

Το μυστικό για τέλειο μέλωμα είναι να αφήσεις το κρεμμύδι με το πράσο και τα κρεμμυδάκια να σιγομαγειρευούν σε μέτρια ένταση για 20 λεπτά κι έπειτα αφού προσθέσεις τον τραχανά να προσθέτεις το ζεστό ζωμό  σε δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαγειρευτεί εντελώς ο τραχανάς. Αν δεις ότι το τραχανότο γίνεται συμπαγές και δεν είναι τόσο “κρεμώδες” προσθέτεις έξτρα ζωμό λαχανικών κι ανακατεύεις. 

 

Tip 1: Μπορείς να αντικαταστήσεις το μπέικον με λουκάνικο η ακόμα και καπνιστή γαλοπούλα κομμένη σε κυβάκια, αν κάνεις διατροφή.

Tip 2: Για τους vegan φίλους μου, να σας πω ότι η Βλάχα έχει και vegan τραχανά και βέβαια μπορείς να κάνεις την ίδια συνταγή κάνοντας τις vegan αντικαταστάσεις στο μπέικον και στη φέτα.

Tip 3: Για το ζωμό λαχανικών μπορείς να φτιάξεις σπιτικό ή να διαλύσεις ένα κύβο σε 700 ml ζεστό νερό.



Υλικά

  • 100 γρ. μπέικον, κομμένο σε κύβους
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε κύβους
  • 1 πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη σε κυβάκια
  • 250 γρ. Τραχανάς Ξινός Βλάχα
  • 700 ml ζωμό λαχανικών
  • 100 γρ. ντοματίνια
  • 150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 1/2 κτγ πάπρικα καπνιστή
  • 1/2 κτγ μπούκοβο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.
  • Προσθέτουμε το μπέικον και το αφήνουμε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
  • Στη συνέχεια το αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Στο ίδιο τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο σε μέτρια προς χαμηλή  ένταση για 20 λεπτά
  • Μόλις πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα μπαχαρικά και τον τραχανά κι ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το ζεστό ζωμό λαχανικών σε δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς για 8-10 λεπτά.
  • Τέλος προσθέτουμε τα ντοματίνια, το μπέικον, τη φέτα ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε για ακόμη 1-2 λεπτά.
  • Σερβίρουμε απευθείας ενώ είναι ζεστός και προαιρετικά γαρνίρουμε με έξτρα φέτα, μπέικον και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.