search

Μελωμένοι Γίγαντες στο φούρνο με λουκάνικο

Με έχεις μάθει για τις πιο μοντέρνες συνταγές μου, όμως μέσα στην καρδιά μου αγαπώ πάντα τις ελληνικές παραδοσιακές συνταγές. Για αυτό προσπαθώ να τις βάζω πάντα και στα εστιατόρια που κάνω.

Οι γίγαντες ήταν το αγαπημένο μου φαγητό όταν ήμουν παιδάκι! Ο συνδυασμός τους με λουκάνικο έκανε το μεσημεριανό γιορτή! Το μυστικό είναι να πάρεις “βραστερά” όσπρια για να έχεις νόστιμο αποτέλεσμα. Όταν αγοράζουμε χύμα γίγαντες τσεκάρουμε πόσο σκληροί είναι. Δαγκώνουμε ένα φασόλι και αν σπάει σαν καραμέλα στο στόμα σε πολλά ξερά κομμάτια, τότε σημαίνει ότι είναι αφυδατωμένο άρα πολυκαιρισμένο και ξερό και δεν θα βράσει εύκολα. Κανονικά θα πρέπει να είναι σκληρό, αλλά στην καρδιά να έχει υγρασία.

Ψήνουμε πάντα στις αντιστάσεις! Αν ψήσεις στον αέρα καλύπτεις με αλουμινόχαρτο για να μην αφυδατωθούν γρήγορα και χάσουν τα υγρά τους πριν μαγειρευτούν! Αν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό, προσθέτουμε νερό που βράζει για να μην διακόψει το μαγείρεμα!



Υλικά

  • 500 γρ. γίγαντες
  • Λίγη μαγειρική σόδα (προαιρετικά)
  • 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε κυβάκια)
  • 4 σκελίδες σκόρδο (κομμένες σε λεπτές φέτες)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κλωνάρι σέλερι (ψιλοκομμένο)
  • 1 καρότο (κομμένο σε λεπτές φέτες)
  • 700 γρ. ώριμες ντομάτες (ψιλοκομμένες)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός
  • 1 φλ. νερό
  • 3 λουκάνικα με πράσο

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τους γίγαντες στο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Αν έχουμε τη σιγουριά ότι οι γίγαντες είναι βραστεροί, τότε, παραλείπουμε τη σόδα, και τους μουλιάζουμε σε σκέτο νερό για μια νύχτα. Αν πιστεύεις ότι χρειάζονται βοήθεια να μαλακώσουν προσθέτεις ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα.
  • Το επόμενο πρωί, τους ξεπλένουμε σε άφθονο τρεχούμενο νερό, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  • Ανά τακτά διαστήματα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
  • Βράζουμε για 40 λεπτά, στραγγίζουμε, και τους βάζουμε μέσα σε ένα ρηχό ταψί. Οι γίγαντες πρέπει να είναι σχετικά αραιοί μέσα στο ταψί για να ψηθούν σωστά.
  • Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή  φωτιά το μισό ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να γίνει διάφανο.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, το σέλερι και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 ακόμα λεπτά.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
  • Έπειτα, περιχύνουμε τους γίγαντες με τη σάλτσα.
  • Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς και 1 φλιτζάνι νερό. Ψήνουμε στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C, για 45 - 50 λεπτά.
  • Τα τελευταία δέκα λεπτά προσθέτουμε και τα λουκάνικα, ολόκληρα ή σε φέτες και τα ψήνουμε με τους γίγαντες.
Cool Artisan