search

Manna: Το σανατόριο του 1929 στην Αρκαδία μεταμορφώθηκε στο πιο ωραίο ορεινό ξενοδοχείο της Ελλάδας

Σαββατοκύριακο στο Manna το σανατόριο του 1929 στην Αρκαδία που μεταμορφώθηκε στο πιο ωραίο ορεινό ξενοδοχείο της Ελλάδας. Περιτριγυρισμένο από ένα παρθένο ελατόδασος, σε υψόμετρο 1200 μ., το ΜΑΝΝΑ είναι ένα εμβληματικό κτήριο το οποίο ανακαινίστηκε σύμφωνα με τα πολύ υψηλά ξενοδοχειακά standards του σήμερα.

Εκπληρώνοντας το όνειρο του ιδιοκτήτη και εμπνευστή του Στρατή Μπατάγια, ο οποίος περνούσε τα παιδικά καλοκαίρια του στην περιοχή και είχε ως όνειρο ζωής την αναγέννηση του νέου ΜΑΝΝΑ, ανατέθηκε στους αρχιτέκτονες K Studio η αναστήλωση του μοναδικού αυτού κτιρίου και η μετατροπή του από ένα σανατόριο σε ένα ορεινό θέρετρο.

Το όνομα του ξενοδοχείου έρχεται από την ιστορία του. Πρόκειται για το σανατόριο που δημιούργησε με κόπους, ιδίους πόρους, εράνους σε 3 ηπείρους και προσωπική δουλειά τη δεκαετία του ’20 η Αννα Μελά, αδελφή του Παύλου Μελά, και λειτούργησε μέχρι τα μέσα του ’30, οπότε έγινε κι ευρέως διαθέσιμη η πενικιλίνη. Η Αννα Μελά, που είχε εργαστεί ως νοσοκόμα στη διάρκεια τόσο των Βαλκανικών Πολέμων όσο και στον Α’ Παγκόσμιο, είχε δείξει τέτοια αφοσίωση στην περίθαλψη των τραυματισμένων στρατιωτών ώστε εκείνοι την αντιμετώπιζαν και προσφωνούσαν ως μάνα. Η προσφώνηση αυτή επέστρεψε 100 χρόνια μετά.

«Ερχόμουν στην περιοχή από 6 χρόνων. Συγκεκριμένα, σε μια κατασκήνωση μόλις ένα χιλιόμετρο από εδώ. Μέρος αυτών των διακοπών ήταν πάντα η εξόρμηση στο εγκαταλελειμμένο σανατόριο. Ερχόμασταν με τους φίλους μου απόγευμα προς βράδυ, εξοπλισμένοι με φακούς, εξερευνούσαμε το κτίριο και φτιάχναμε ιστορίες. Το μέρος για τους περισσότερους είχε κάτι το απόκοσμο. Εμένα όμως δεν μου έβγαζε ποτέ αυτή την ενέργεια. Στα 12 μου για πρώτη φορά φαντάστηκα ότι θα μπορούσε να γίνει ένα ξενοδοχείο, ένας χώρος φιλοξενίας» λέει ο ιδιοκτήτης Στρατής Μπατάγιας. Το πιο εντυπωσιακό και συμβολικό γεγονός είναι ότι όταν ξεκίνησε η ανακατασκευή βρήκε στους ξεφτισμένους τοίχους φράσεις και ημερομηνίες που είχε χαράξει παιδί με τους φίλους του.

Όσο αφορά στο σχεδιασμό του ξενοδοχείου οι K Studio έδειξαν σεβασμό στον αρχικό σχεδιασμό αλλά και στο ελατοδάσος. Η μαγεία κρύβεται στις λεπτομέρειες όπως οι πέτρινες λαβές στα καζανάκια και οι χαραγμένες σημάνσεις στο πάτωμα.

Ο χώρος του lounge, όπου κυριαρχεί το μπαρ που θυμίζει το θεραπευτικό παρελθόν του καταλύματος, προσφέρει ποικιλία από malt ουίσκι και οινοπνευματώδη ποτά. Το μενού ποτών, που επιμελείται ο manager του μπαρ Αθανάσιος Κατσούλας, αναδεικνύει βότανα τοπικής παραγωγής και μέλι ελάτης.

Βαθιά ριζωμένο στη γη, το εστιατόριο, με επικεφαλής τον σεφ Αθηναγόρα Κωστάκο, φτιάχνει εποχιακά μενού εμπνευσμένα από την αρκαδική γη.

Στο χαμηλότερο επίπεδο, στεγάζονται χώροι ευεξίας, δημιουργώντας ένα καταφύγιο σαν σπήλαιο στο έδαφος.

Τα 32 δωμάτια διαθέτουν ένα πλέγμα χώρου από ξύλο, σιδερένιες πόρτες και περίπλοκες λεπτομέρειες. Φυσικά φινιρίσματα, ανάγλυφα επιχρίσματα και τοπικά στοιχεία συμβάλλουν στη διαχρονική αισθητική. Τα μεταλλικά παράθυρα συμπληρώνουν την παλέτα μαζί με τα φυσικά φινιρίσματα και τα vegan δέρματα.

Οι κοινόχρηστοι χώροι του και τα απομονωμένα σημεία συνυπάρχουν, προσφέροντας ευκαιρίες τόσο για παρέα όσο και για ενδοσκόπηση.

φωτογραφίες: @mannaarcadia



Post Tags
Cool Artisan