Μια αληθινά μαγική συνταγή που γίνεται πανεύκολα και σου δίνει τον πιο απολαυστικό τρόπο να απολαύσεις φρούτα και super foods. Τα chia seeds καθώς αναμειγνύονται με τα φρούτα “φουσκώνουν” και δίνουν την υφή της μαρμελάδας. Έπειτα σφραγίζονται μέσα σε ένα κέλυφος κουβερτούρας δίνοντας τα πιο υπέροχα και super healthy σοκολοτάκια.
Τι είναι οι σπόροι Chia;
Οι σπόροι Chia είναι οι μικροσκοπικοί μαύροι σπόροι του φυτού chia (Salvia hispanica). Μας έρχονται από το Μεξικό και τη Γουατεμάλα και ήταν βασικό φαγητό για τους αρχαίους Αζτέκους και Μάγια. Στην πραγματικότητα, η λέξη “chia” είναι η αρχαία λέξη των Μάγια για τη “δύναμη”. Παρά την αρχαία ιστορία τους ως βασικός διαιτητικός σπόρος, οι σπόροι chia έγιναν γνωστοί ως σύγχρονη σούπερ τροφή μόλις πρόσφατα. Οι σπόροι Chia περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μεγάλη ποσότητα υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη και διάφορα βασικά μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Η κατανάλωση σπόρων chia μπορεί να βελτιώσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, να οδηγήσει σε καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να αυξήσει τα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών ουσιών. Λόγω της σχετικά ήπιας γεύσης τους, οι σπόροι chia μπορούν να προστεθούν σε σχεδόν τα πάντα. Μπορούν να μπουν σε γάλα και να δημιουργήσουν το γνωστό chia pudding, να χρησιμοποιηθούν σε ψημένα προϊόντα, όπως κεικ, smoothies ή απλά να πασπαλιστούν πάνω από σαλάτες ή γιαούρτι.
Tip 1: Αντί για σμέουρα μπορείς να χρησιμοποιήσεις φράουλα ή ακόμα και ακτινίδιο.
Tip 2: Δεν χρησιμοποιώ ζάχαρη. Μπορείς να βάλεις λίγο μέλι (ή ό,τι άλλο γλυκαντικό θες) στο μίγμα των φρούτων
Tip 3: Διάλεξε μια σοκολάτα χωρίς ζάχαρη. Στο super market θα βρεις πολλές επιλογές όπως για παράδειγμα με στέβια.
Διάβασε επίσης:
- Τα 8 καλύτερα blender της αγοράς κάτω από 30 ευρώ
- Τα 5 καλύτερα μίξερ χειρός της αγοράς από 18 έως 40 ευρώ
- Έρευνα αγοράς: Οι 6 καλύτερες μηχανές espresso για καφέ στο σπίτι
Δες το βίντεο με ένα κλικ εδώ:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υλικά
- 125 γρ. σμέουρα (1 συσκευασία)
- 20 γρ. chia seeds
- 100 γρ. μαύρη κουβερτούρα (χωρίς ζάχαρη)
- 1 κτσ μέλι (ή ό,τι άλλο γλυκαντικό θες - προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε ένα μπολ τα σμέουρα και τα λιανίζουμε καλά με ένα πιρούνι να γίνουν πουρέ.
- Προσθέτουμε τους σπόρους chia κι ανακατεύουμε.
- Προαιρετικά προσθέτουμε κι ό,τι γλυκαντικό θέλουμε όπως μέλι ή σιρόπι αγαύης/ σφενδάμου.
- Μεταφέρουμε σε 6 φόρμες σιλικόνης για μάφιν. Εναλλακτικά χωρίζουμε σε 6 μεγάλες κουταλιές κ βάζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα.
- Μεταφέρουμε στην κατάψυξη για 3 ώρες.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
- Βουτάμε κάθε παγωμένο κομμάτι από το μείγμα των φρούτων στη λιωμένη σοκολάτα κι αραδιάζουμε σε λαδόκολλα.
- Αφήνουμε για 30 λεπτά πάνω στη λαδόκολλα κι είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.
- Η κουβερτούρα παραμένει στερεή ενώ τα φρούτα στο εσωτερικό έχουν την υφή μαρμελάδας.