Το χούμους υπάρχει σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές σε όλες τις χώρες από την Ανατολή έως τη Δύση και μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα μπαχαρικά όπως κύμινο, κόλιανδρο, πάπρικα, τσίλι ή σουμάκ. Μπορούμε επίσης να το συναντήσουμε αναμεμιγμένο με κόκκινη πιπεριά, λιαστή ντομάτα, ή ακόμα και με καραμελωμένο κρεμμύδι, στην Ευρώπη.
Σήμερα σου δείχνω πως να φτιάξεις βήμα βήμα τη βασική εκδοχή του.
Διάβασε επίσης
- Χούμους με κολοκύθα
- Χούμους κόκκινης φακής
- Χούμους μελιτζάνας
- Χούμους με μπρόκολο
- Μπιφτέκια κινόα με χούμους πατζαριού
- Εύκολοι και υγιεινοί τρόποι να παίξεις με το χούμους (χούμους με βασιλικό και χούμους με πατζάρι)
Υλικά
- 250 γρ. ρεβίθια αποφλοιωμένα, άβραστα
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 80 γρ. ταχίνι
- 150 έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (συν έξτρα για το σερβίρισμα)
- 1-2 λεμόνια (το χυμό τους)
- 1 κτγ κύμινο
- 1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
- πιπέρι
- κόλιανδρο ή μαϊντανό (προαιρετικά για το σερβίρισμα)
- μπούκοβο (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάζουν σε ένα μπολ με κρύο νερό από το προηγούμενο βράδυ.
- Την επόμενη μέρα, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε σε φρέσκο νερό για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα σουρώνουμε και τα μεταφέρουμε στον κάδο του μπλέντερ
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ταχίνι, τις σκελίδες σκόρδου, το αλάτι, το πιπέρι, το χυμό λεμονιού και χτυπάμε. Σταδιακά προσθέτουμε λίγο έξτρα νερό, περίπου 80-100 ml.
- Όταν το μείγμα μας ομογενοποιηθεί και γίνει λείο και απαλό, το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο
- Σερβίρουμε με έξτρα το ελαιόλαδο, λίγο μπούκοβο και ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο.