Σούπερ χούμους μελιτζάνας με θαλασσινό αλάτι και πάπρικα, ιδανικό για συνοδευτικό, αλλά και για να το απολαύσεις σκέτο, ως άλειμμα πάνω σε μια φέτα ψωμί ολικής. Μιας και διανύουμε περίοδο Σαρακοστής, αν νηστεύεις, απλώς να επισημάνω ότι είναι και μια τέλεια συνταγή για τις μέρες που δεν νηστεύεις το λάδι.
Διάβασε επίσης:
Υλικά
- 400 γρ. ρεβίθια, βρασμένα
- 3 μελιτζάνες
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας ταχίνι
- 1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
- 80 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (συν έξτρα για ράντισμα)
- 3 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι
- Πάπρικα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο ταψί στρώνοντας το με λαδόκολλα.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κρεμμύδια σε μικρά κυβάκια, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τα μεταφέρουμε στο ταψί που έχουμε ετοιμάσει.
- Ψήνουμε στους 180°C για 40 λεπτά.
- Ξεπλένουμε τα ρεβίθια σε κρύο νερό και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ.
- Προσθέτουμε το ταχίνι, τις σκελίδες σκόρδου, αλάτι, το χυμό λεμόνι και λίγες κουταλιές της σούπας νερό. Τα χτυπάμε όλα μαζί στο μίξερ προσθέτοντας σιγά-σιγά το ελαιόλαδο.
- Όταν το μείγμα μας ομογενοποιηθεί και γίνει λείο και απαλό, το τοποθετούμε σε ένα πιάτο.
- Ραντίζουμε από πάνω με έξτρα ελαιόλαδο.
- Για έξτρα διακόσμηση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ξύσμα από το λεμόνι, μερικά ρεβίθια και λίγα κυβάκια μελιτζάνας.