Σήμερα μαγειρεύω ένα πολύ ελαφρύ πιάτο που είναι vegan, πολύ θρεπτικό και συνδυάζει ρεβύθια με σπανάκι με ανατολίτικο φόντο. Είναι πολύ ενδιαφέρον το πως αυτές οι συνταγές με έθνικ χαρακτήρα έχουν “κατακτήσει” το δυτικό κόσμο σήμερα, χάρη στην υψηλή διατροφική τους αξία και βέβαια στην πλούσια γεύση που σε κάνει να “ξεχνάς” ότι χρειάζεσαι κρέας για να χορτάσεις.
Υλικά
- 1 κρεμμύδι, κομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 5 γρ. τζίντζερ, χοντροκομμένο
- 4 μεγάλες ντομάτες, κομμένες στα τέσσερα
- 1 κ.σ. κάρυ
- 1. κ.γ. κύμινο
- 1 κ.σ. κόλιανδρο
- 1 κ.σ. κουρκουμάς
- 1 κ.σ. σπόροι μουστάρδας
- 1 κ.σ. καυτερή κόκκινη τσίλι πιπεριά σε σκόνη (ή μπούκοβο)
- 400 γρ. ρεβύθια, βρασμένα, σουρωμένα και ξεπλυμένα
- 1/2 κούπα κρέμα καρύδας
- 100 γρ. σπανάκι
- λίγο αλάτι
- 1/2 λεμόνι
- Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για το τηγάνι
Εκτέλεση
- Βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ και τις ντομάτες σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
- Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού έξτρα παρθένο ελαιολάδο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.
- Στο μεταξύ, τρίβουμε τους σπόρους μουστάρδας μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Βάζουμε στο ζεστό τηγάνι το κάρυ, το κύμινο, τον κόλιανδρο, τον κουρκουμά, τους σπόρους μουστάρδας, και την σκόνη της καυτερής τσίλι πιπεριάς για δύο λεπτά.
- Προσθέτουμε το μείγμα ντομάτας και σιγοβράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 20 λεπτά.
- Προσθέτουμε την κρέμα καρύδας και τα ρεβύθια και τα σιγοβράζουμε για 3 λεπτά.
- Αλατίζουμε και στύβουμε από πάνω το λεμόνι, στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι.
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να «μαζέψει» το σπανάκι.
- Σερβίρουμε με ρύζι.