search

VEGAN ΝΙΟΚΙ ΑΠΟ ΡΕΒΥΘΙΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ (ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ)

Η σημερινή συνταγή είναι άκρως χορταστική και θρεπτική. Σου προσφέρει ένα πλήρες γεύμα ιδανικό για το μεσήμερι στη δουλειά. Επίσης, είναι μια από τις συνταγές που κανείς δεν θα καταλάβει ότι είναι vegan (και δεν θα του λείψει το κρέας) αν δεν τον προϊδεάσεις.



Υλικά

Για τη ζύμη νιόκι:
  • 400 gr ρεβίθια, βρασμένα
  • 1 μέτρια πατάτα, κομμένη σε κύβους
  • 1 μέτρια γλυκοπατάτα, κομμένη στη μέση
  • 1 καρότο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι και πιπέρι για την γεύση
  • 1 μοσχοκάρυδο
  • Αλεύρι καλαμποκιού για να δέσει και για το «άνοιγμα» της ζύμης
Για τη σάλτσα:
  • 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κόκκινη καυτερή πιπεριά, όχι πολύ μικρή
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, σε κύβους
  • φρέσκα φύλλα μέντας
  • 2 κ.σ. γάλα σόγιας ή κρέμα σόγιας
  • Αλάτι και πιπέρι για την γεύση

Εκτέλεση

  • Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, προετοιμάζουμε την κρεμώδη σάλτσα τηγανίζοντας το κομμένο κόκκινο κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις πιπεριές και τα φύλλα βασιλικού, τα μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 10 λεπτά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Προσθέτουμε το γάλα ή την κρέμα σόγιας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να να γίνει κρεμώδης.
  • Αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη και, αν προτιμάμε, προσθέτουμε και άλλα φρέσκα φύλλα βασιλικού.
  • Τώρα ήρθε η ώρα να προετοιμάσουμε τα νιόκι, σε ένα ωραίο και καθαρό χώρο εργασίας (ένας ξύλινος πάγκος ή τραπέζι θα ότι καλύτερο) και ξεκινάμε!
  • Ψήνουμε στο φούρνο τις πατάτες, το καρότο, το σκόρδο με φύλλα δάφνης μέχρι να μαλακώσουν. (περίπου 20 λεπτά)
  • Μόλις μαγειρευτούν χρησιμοποιούμε ένα μπλέντερ για να φτιάξουμε τη ζύμη και αλατίζουμε.
  • Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη να κρυώσει και στη συνέχεια ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Ανακατεύουμε τα πάντα με τα χέρια μας, και έτσι θα παρατηρήσουμε το πότε η υφή της ζύμης θα αλλάξει θα γίνει συμπαγής.
  • Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε δύο κουτάλια αλεύρι καλαμποκιού για να σφίξει παραπάνω, έτσι ώστε να δουλεύεται ευκολότερα η ζύμη.
  • Πλάθουμε τη ζύμη σε μακριες λωρίδες, σαν λεπτά λουκάνικα και αρχίζουμε να κόβουμε μικρά κομμάτια (πόσο μικρά ή μεγάλα είναι τα νιόκι είναι θέμα γούστου, αλλά δεν συστήνω τα πολύ μεγάλα).
  • Αν θέλουμε να το κάνουμε σωστά, μπορούμε να δημιουργήσουμε εσοχές στην επιφάνεια του κάθε νιόκι, πιέζοντας το με το πιρούνι.
  • Προσθέτουμε τα νιόκι σε αλατισμένο νερό που βράζει.
  • Μόλις τα νιόκι έρθουν στην επιφάνεια του νερού, αυτό σημαίνει ότι είναι μαγειρεμένα!
  • Τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα που έχουμε έτοιμη από πριν.
Cool Artisan