Πρασομπούρεκο! Είναι μια ρουστίκ εκδοχής της πρασοτυρόπιτας, με ωραίο, σπιτικό, τραγανό φύλλο! Εγώ το εστησα μέσα σε φόρμα-δαχτυλίδι για κέικ για να του δώσω αυτό το σχήμα αλλά εσύ μπορείς να το φτιάξεις σε οποιοδήποτε πυρέξ!
Υλικά
Για την ζύμη
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 φλ. τσαγιού σπορέλαιο ή ηλιέλαιο (αλλά οχι ελεαιόλαδο γιατί θα γίνει πολύ βαρύ)
- 2 κ.σ. ξίδι
- 2 κ.γλ. αλάτι
- χλιαρό νερό όσο πάρει (περίπου 2 φλ. τσαγιού)
- λίγο φυτικό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (όχι λιωμένο)
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το λάδι, το ξίδι, το αλάτι και προσθέτουμε νερό ανακατεύοντας καλά μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
- Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει καθόλου στα χέρια.
- Προσθέτουμε αλεύρι ή νερό για να πετύχουμε τη σωστή υφή.
- Την αφήνουμε σκεπασμένη με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα για 20 λεπτά.
- Έπειτα την χωρίζουμε σε δύο μέρη, πλάθοντας δύο στρογγυλές μπάλες
- Ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια το κάθε κομμάτι σε μέγεθος μεγάλου πιάτου.
- Αλοίφουμε με το βούτυρο.
- Αφήνουμε για 30΄ στο ψυγείο να παγώσει το βούτυρο.
Για την γέμιση
- 5 πράσα
- 6 αυγά
- 1/2 λίτρο γάλα
- 2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
- 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο
- 1 φλ. τσαγιού τρίμματα φέτας
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βασιλικό
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα πράσα, κόβουμε το πράσινο μέρος, τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και τα ζεματάμε για 2΄-3΄ σε νερό που βράζει.
- Τα στραγγίζουμε καλά.
- Λιώνουμε το βούτυρο και τα σοτάρουμε για 2΄-3΄ να μαραθούν.
- Προσθέτουμε το γάλα, το βασιλικό και το σιμιγδάλι.
- Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Τη βγάζουμε από τη φωτιά και ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα όπως τη μπεσαμέλ.
- Τέλος προσθέτουμε τη φέτα και αλατοπιπερώνουμε.
- Ανοίγουμε δύο μεγάλα φύλλα με τη ζύμη και τα αφήνουμε λίγο να στεγνώσουν.
- Λαδώνουμε ένα ταψί 34 εκ. ή 36 εκ. (εγώ το έκανα με τσέρκι)
- Απλώνουμε το πρώτο φύλλο στο ταψί ελαφρώς σουρωμένο, με πτυχές (για πιο τραγανό αποτέλεσμα).
- Αδειάζουμε τη γέμιση, απλώνοντάς τη σε λεπτή στρώση.
- Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο με πτυχές.
- Γυρίζουμε τις ενώσεις των δύο φύλλων.
- Αλείφουμε ελαφρά την επιφάνεια με λίγο λάδι.
- Ψήνουμε το πρασομπούρεκο για περίπου 1 ώρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C μέχρι να ροδίσει καλά.
Serve With Love
Δοκίμασε τη συνταγή μου, ανέβασε φωτογραφία με hashtag #coolartisan και εγώ θα την κάνω repost εδώ