search

Οι φετινοί κουραμπιέδες μου έχουν σαν βάση το αλεύρι βρώμης και παίρνουν όλη τη γεύση τους από το Βιτάμ και το καβουρδισμένο αμύγδαλο. Το Βιτάμ είναι κάθε χρόνο το άρωμα και η γεύση των Χριστουγέννων, απαραίτητο στοιχείο για να μοσχοβολήσει η κουζίνα. Δίνει βελούδινη υφή και πλούσια γεύση σε κάθε συνταγή, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε βιταμίνη D και πηγή βιταμινών Α και Ε.

 

Tip 1: Αντί για αλεύρι βρώμης μπορείς να βάλεις λευκό.

Tip 2: Μπορείς αντί για ζάχαρη άχνη να χρησιμοποιήσεις άχνη στέβιας – ερυθριτόλης με μηδενικές θερμίδες.



Υλικά

  • 100 γρ. μέλι
  • 100 γρ. αμύγδαλο λευκό
  • 400 γρ. Βιτάμ
  • 630 γρ. αλεύρι βρώμης
  • 1 κτγ εκχύλισμα βανίλια
  • 3 κρόκους
Για το άχνισμα
  •  200 γρ. ζάχαρη άχνη (ή άχνη στέβιας – ερυθριτόλης)

Εκτέλεση

  • Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το Βιτάμ πρέπει να είναι πολύ μαλακό και τουλάχιστον 2 ώρες πάνω στον πάγκο της κουζίνας.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στον αέρα.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 μεγάλα ρηχά ταψιά
  • Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί και τα ψήνουμε για 8-10 λεπτά στο φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Έπειτα τα ψιλοκόβουμε.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το Βιτάμ, το μέλι και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα
  • Έναν έναν ρίχνουμε μέσα τους κρόκους, γιατί πρέπει να τους “πίνει” το μίγμα κάθε φορά.
  • Προσθέτουμε και τη βανίλια και χτυπάμε για ακόμα 2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τη φαρίνα βρώμης κι ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
  • Προσθέτουμε το καβουρδισμένο αμύγδαλο κι ανακατεύμε με τη σπάτουλα
  • Πλάθουμε τους κουραμπιέδες (περίπου 60 κομμάτια) και μεταφέρουμε στα ταψιά.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30 λεπτά ώστε να ροδίσουν καλά και να σκάσουν, δηλαδή να κάνουν ανοίγματα στην επιφάνεια.
  • Τους αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και τους αχνίζουμε.
Cool Artisan