Το Κοτόπουλο Satay είναι ένα κλασικό ταϊλανδέζικο πιάτο, γνωστό για τις αρωματικές του γεύσεις και την υπέροχη σάλτσα φυστικοβούτυρου. Χρησιμοποιώντας το Airfryer, το κοτόπουλο γίνεται τραγανό εξωτερικά και ζουμερό εσωτερικά, με ελάχιστο λάδι. Η μαρινάδα συνδυάζει ζεστά μπαχαρικά, όπως κόλιανδρο, κύμινο και κουρκουμά, μαζί με σόγια, τζίντζερ και λάιμ, δίνοντας έντονο άρωμα. Η σάλτσα Satay, με φυστικοβούτυρο και γάλα καρύδας, προσφέρει κρεμώδη υφή και γλυκοπικάντικη γεύση. Σερβίρεται με δροσερό αγγούρι και σουσάμι για ισορροπία.
Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα (4 μερίδες):
-
Θερμίδες: ~290 kcal
-
Πρωτεΐνη: ~30g
-
Λιπαρά: ~15g
-
Υδατάνθρακες: ~10g
-
Ίνες: ~2g
Υλικά
Για το κοτόπουλο:
- 500g φιλέτο στήθος κοτόπουλου
Για τη μαρινάδα:
- 1 κ.γ. κόλιανδρος
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1/2 κ.γ. κουρκουμάς
- 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
- 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- Χυμός από 1/2 λάιμ
Για τη σάλτσα Satay:
- 90g (1/3 φλ.) φυστικοβούτυρο φυσικό
- 60ml (1/4 φλ.) γάλα καρύδας
- 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 1 κ.σ. χυμός λάιμ
- 1 κ.γ. μέλι
- 1 κ.γ.πιπέρι καγιέν
Για το σερβίρισμα:
- 1 αγγούρι κομμένο σε φέτες
- 1 κτγ σουσάμι
Εκτέλεση
Μαρινάρουμε το κοτόπουλο
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας.
- Προσθέτουμε τις λωρίδες κοτόπουλου, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα (ιδανικά 3-4 ώρες για περισσότερη γεύση).
Ψήνουμε στο Air Fryer
- Περνάμε το κοτόπουλο σε καλαμάκια. Εναλλακτικά ακουμπάμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνουμε στους 190°C για 12-15 λεπτά, γυρίζοντας τα καλαμάκια στα 7 λεπτά για ομοιόμορφο ψήσιμο.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα Satay
- Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σάλτσας Satay μέχρι να γίνει κρεμώδης.
- Αν είναι πολύ πηχτή, αραιώνουμε με λίγο νερό ή γάλα καρύδας.
Σερβίρουμε & απολαμβάνουμε
- Σερβίρουμε τα καλαμάκια κοτόπουλου με τη σάλτσα Satay και τις φέτες αγγούρι με σουσάμι στο πλάι.