search

Βασιλόπιτα με 5 Υλικά (χωρίς ζάχαρη – φουλ σε πρωτεΐνη)

Όλη η γεύση της βασιλόπιτας κέικ με πολύ λιγότερες θερμίδες.

Η μαρέγκα εξασφαλίζει ένα πολύ αφράτο αποτέλεσμα και σε συνδυασμό με τη φαρίνα βρώμης φουσκώνει τέλεια το κέικ μας. Μπορείς να δώσεις γεύση με ξύσμα πορτοκαλιού κι εκχύλισμα βανίλιας αλλά και να προσθέσεις ξηρούς καρπούς (όπως αμύγδαλο) ή ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες ή χουρμά.



Υλικά

  • 6 αυγά (χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια)
  • 300 γρ. γιαούρτι (στραγγιστό)
  • 40-45 ml στέβια (ή 120 γρ. μέλι)
  • 300 γρ. αλεύρι βρώμης που φουσκώνει μόνο του
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά, αλλά δίνει άρωμα που ισορροπεί με το αυγό)
Για το γλάσο
  • 400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, χωρίς ζάχαρη
  • 200 ml γάλα

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ετοιμάζουμε μια στρογγυλή φόρμα 22 εκ. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ή στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με μίξερ μέχρι να σχηματιστεί σφιχτή μαρέγκα.
  • Προσθέτουμε τους κρόκους, το γιαούρτι, τη στέβια ή το μέλι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι βρώμης που φουσκώνει μόνο του και το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Ομογενοποιούμε το μείγμα, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω για να μην χάσουμε τον αέρα.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο.
  • Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει.
Για το γλάσο
  • Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και μόλις αρχίσει να βγάζει φουσκάλες το αποσύρουμε.
  • Περιχύνουμε την κουβερτούρα με το καυτό γάλα
  • Αφήνουμε να σταθεί για 2-3 λεπτά κι έπειτα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
  • Αναποδογυρίζουμε τη βασιλόπιτα αφότου κρυώσει και τη καλύπτουμε με γλάσο.
Cool Artisan