search

Ολόκληρο κοτόπουλο στο Airfryer με μανιτάρια και βρασμένα κάστανα

Το ολόκληρο κοτόπουλο μπαίνει στο airfryer και γίνεται απόλυτα ζουμερό και νόστιμο. Το μυστικό είναι ότι τοποθετούμε το κοτόπουλο στο καλάθι με το στήθος προς τα κάτω και ψήνουμε για 35-40 λεπτά κι έπειτα το γυρίζουμε με το στήθος προς τα πάνω και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 180°C για άλλα 20-25 λεπτά.

Tip: Σερβίρω πάντα με πουρέ πατάτας. Κάνε κλικ εδώ για να δεις τη συνταγή



Υλικά

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο (1.500 - 2.000 γρ.)
  • 300 γρ. μανιτάρια (σαμπινιόν)
  • 200 γρ. βρασμένα κάστανα
  • 2 κ.σ.  ελαιόλαδο
  • 50 γρ. βούτυρο (2 κ.σ.)
  • Aλάτι ψιλό
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι
  • 1 κ.γ.
  • 3 γρ. θυμάρι ή ρίγανη
  • 1 κτγ σκόνη σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 100 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία του κοτόπουλου:
    • Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
    • Αλείφουμε το κοτόπουλο με το ελαιόλαδο και το βούτυρο.
  2. Καρυκεύματα:
    • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, το θυμάρι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
    • Τρίβουμε το μείγμα μπαχαρικών σε όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου, εξωτερικά και εσωτερικά.
  3. Μαρινάρισμα (προαιρετικό):
    • Αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε το κοτόπουλο να μαριναριστεί στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
  4. Ψήσιμο στο Airfryer:
    • Προθερμαίνουμε το Airfryer στους 180°C για 5 λεπτά.
    • Τοποθετούμε το κοτόπουλο στο καλάθι με το στήθος προς τα κάτω και ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
  5. Προσθήκη μανιταριών και κάστανων:
    • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα μανιτάρια, τα κάστανα, το χυμό πορτοκαλιού, το σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο.
    • Αφαιρούμε το κοτόπουλο από το Airfryer, το γυρίζουμε με το στήθος προς τα πάνω και τοποθετούμε τα μανιτάρια και τα κάστανα γύρω του.
    • Συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 180°C για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι η πέτσα του κοτόπουλου να γίνει τραγανή .
  6. Ξεκούραση και σερβίρισμα:
    • Αφήνουμε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το κόψουμε.
    • Σερβίρουμε το κοτόπουλο μαζί με τα  μανιτάρια και τα βρασμένα κάστανα.
Cool Artisan