Το ολόκληρο κοτόπουλο μπαίνει στο airfryer και γίνεται απόλυτα ζουμερό και νόστιμο. Το μυστικό είναι ότι τοποθετούμε το κοτόπουλο στο καλάθι με το στήθος προς τα κάτω και ψήνουμε για 35-40 λεπτά κι έπειτα το γυρίζουμε με το στήθος προς τα πάνω και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 180°C για άλλα 20-25 λεπτά.
Tip: Σερβίρω πάντα με πουρέ πατάτας. Κάνε κλικ εδώ για να δεις τη συνταγή
Υλικά
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο (1.500 - 2.000 γρ.)
- 300 γρ. μανιτάρια (σαμπινιόν)
- 200 γρ. βρασμένα κάστανα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. βούτυρο (2 κ.σ.)
- Aλάτι ψιλό
- 1/2 κ.γ. πιπέρι
- 1 κ.γ.
- 3 γρ. θυμάρι ή ρίγανη
- 1 κτγ σκόνη σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 100 γρ. χυμός πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
Εκτέλεση
- Προετοιμασία του κοτόπουλου:
- Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
- Αλείφουμε το κοτόπουλο με το ελαιόλαδο και το βούτυρο.
- Καρυκεύματα:
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, το θυμάρι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Τρίβουμε το μείγμα μπαχαρικών σε όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου, εξωτερικά και εσωτερικά.
- Μαρινάρισμα (προαιρετικό):
- Αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε το κοτόπουλο να μαριναριστεί στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
- Ψήσιμο στο Airfryer:
- Προθερμαίνουμε το Airfryer στους 180°C για 5 λεπτά.
- Τοποθετούμε το κοτόπουλο στο καλάθι με το στήθος προς τα κάτω και ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
- Προσθήκη μανιταριών και κάστανων:
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα μανιτάρια, τα κάστανα, το χυμό πορτοκαλιού, το σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο.
- Αφαιρούμε το κοτόπουλο από το Airfryer, το γυρίζουμε με το στήθος προς τα πάνω και τοποθετούμε τα μανιτάρια και τα κάστανα γύρω του.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 180°C για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι η πέτσα του κοτόπουλου να γίνει τραγανή .
- Ξεκούραση και σερβίρισμα:
- Αφήνουμε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το κόψουμε.
- Σερβίρουμε το κοτόπουλο μαζί με τα μανιτάρια και τα βρασμένα κάστανα.