search

Σαλάτα με φακές και ψητά λαχανικά

Αυτή η πολύχρωμη σαλάτα με φακές, λαχανικά και ελαφριά σάλτσα ελαιόλαδου είναι μια ιδανική επιλογή για εσένα που αναζητάς ένα υγιεινό και θρεπτικό αλλά γευστικό γεύμα για κάθε μέρα. Πλούσια σε φυτικές ίνες, πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και φυτική πρωτεΐνη, είναι εξαιρετικά χορταστική. Οι φακές αποτελούν μια εξαιρετική βάση, ενώ το μπρόκολο, τα καρότα και η γλυκοπατάτα ενισχύουν τη γεύση και γεμίζουν το πιάτο με χρώμα. Η ισορροπημένη σάλτσα από ελαιόλαδο, λεμόνι, μουστάρδα και μέλι δίνει μια φρέσκια και ελαφρώς γλυκιά πινελιά, δένοντας αρμονικά όλα τα υλικά.

Το ΔΩΔΩΝΗ Plant’d φυτικό λευκό είναι ένα προϊόν από λάδι καρύδας, πλούσιο σε βιταμίνη Β12 και ασβέστιο που είναι ιδανικό για σαλάτες, σάντουιτς. Είναι ιδανικό για όσους κάνουν vegan διατροφή αλλά και για εσένα που θες κάτι τυρένιο που όμως να μην εμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου από τις φακές.

Tip: Είναι ιδανική επιλογή και για περιόδους νηστείας.

Διατροφική Ανάλυση ανά Μερίδα (η σαλάτα βγάζει 4 μερίδες):

Θερμίδες: ~320 kcal

Macros:

  • Πρωτεΐνη: ~11 γρ.
  • Υδατάνθρακες: ~32 γρ.
  • Λίπος: ~17 γρ.
  • Φυτικές Ίνες: ~10 γρ.


Υλικά

Για τη σαλάτα:
  • 200 γρ. φακές (βρασμένες - ισοδυναμούν με 80 γρ. άβραστες)
  • 1 μικρό μπρόκολο (~200 γρ.), κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 2 καρότα (~150 γρ.), κομμένα σε φέτες
  • 1 γλυκοπατάτα (~150 γρ.), κομμένη σε κύβους
  • 1 κρεμμύδι (~80 γρ.), κομμένο σε κύβους
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο (~15 γρ.)
  • Αλάτι και πιπέρι (κατά προτίμηση)
Για το ντρέσινγκ:
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο (~30 γρ.)
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού (~10 γρ.)
  • 1 κ.γ. μουστάρδα Dijon (~5 γρ.)
  • 1 κ.γ. μέλι (~5 γρ.)
  • Αλάτι και πιπέρι (κατά προτίμηση)
Για το σερβίρισμα:
  • 100 γρ. ΔΩΔΩΝΗ Plant'd Φυτικό Λευκό (θρυμματισμένο)
Για το γαρνίρισμα:
  • 20 γρ. ΔΩΔΩΝΗ Plant'd Φυτικό Λευκό (θρυμματισμένο)
  • 5-6 φυλλαράκια φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1/2 λεμόνι (ξύσμα)

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία των λαχανικών: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Τοποθετούμε το μπρόκολο, τα καρότα, τη γλυκοπατάτα και το κρεμμύδι σε ένα ταψί. Περιχύνουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, ανακατεύοντας στα μισά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και να αποκτήσουν ωραίο χρώμα.
  2. Βράσιμο της φακής:
  • Ξεπλένουμε τις φακές με κρύο νερό.
  • Σε κατσαρόλα βράζουμε 600 ml νερό.
  • Προσθέτουμε τις φακές και βράζουμε για 5 λεπτά.
  • Τις σουρώνουμε καλά.
  • Βάζουμε πάλι νερό στην κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό.
  • Προσθέτουμε τις φακές και λίγο αλάτι.
  • Σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να παραβράσουν.
  • Στραγγίζουμε τις φακές και τις αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Για το στήσιμο της σαλάτας:
  1. Ντρέσινγκ: Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το μέλι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα.
  2. Συναρμολόγηση της σαλάτας: Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάζουμε τις βρασμένες φακές με τα ψητά λαχανικά. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά για να ενσωματωθούν τα υλικά.
  3. Προσθήκη του φυτικού τυριού: Σερβίρουμε τη σαλάτα σε πιάτα και πασπαλίζουμε με το θρυμματισμένο ΔΩΔΩΝΗ Plant'd Φυτικό Λευκό.
  4. Γαρνίρισμα: Γαρνίρουμε με θρυμματισμένο ΔΩΔΩΝΗ Plant'd Φυτικό Λευκό, φρέσκο μαϊντανό και ξύσμα λεμονιού
Cool Artisan