search

Πλαστός: σπανακόπιτα χωρίς φύλλο (θεσσαλική πίτα)

Ο πλαστός είναι μια παραδοσιακή θεσσαλική πίτα χωρίς φύλλο, που αποτελεί έναν αυθεντικό θησαυρό της ελληνικής κουζίνας. Αυτή η μοναδική πίτα, που προέρχεται από τις αγροτικές κοινότητες της Θεσσαλίας, είναι απλή στην παρασκευή αλλά γεμάτη πλούσιες γεύσεις και αρώματα. Το όνομά της προέρχεται από τη διαδικασία “πλασίματος” των υλικών, που αναμειγνύονται όλα μαζί για να δημιουργήσουν μια ομοιόμορφη ζύμη και γέμιση.

Η βάση του πλαστού συνήθως φτιάχνεται από καλαμποκάλευρο και αλεύρι γ.ο.χ., τα οποία δίνουν μια χαρακτηριστική υφή και χρυσαφένιο χρώμα στην πίτα. Η γέμιση περιλαμβάνει φρέσκα χορταρικά, όπως σπανάκι, μαϊντανό και άνηθο, ενώ η φέτα προσφέρει την απαραίτητη αλμυρή ένταση. Η απουσία φύλλου καθιστά τον πλαστό εύκολο στην παρασκευή, ιδανικό για όσους θέλουν να απολαύσουν μια γευστική πίτα χωρίς την πολυπλοκότητα της παραδοσιακής ζύμης.

Πρωταγωιστής, όπως σε κάθε πίτα, είναι το ελαιόλαδο.  Για το λόγο αυτό χρησιμοποιώ Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Μίας Σοδειάς MOLON LAVE, από καρπό αποκλειστικά μιας σοδειάς. Το συγκεκριμένο ελαιόλαδο παράγεται στη Λακωνία, από τους ίδιους τους ελαιοκαλλιεργητές που συμμετέχουν στην ομάδα παραγωγών της MOLON LAVE

Διατροφική Ανάλυση ανά κομμάτι (βγάζει 15 κομμάτια)

  • Θερμίδες: 389 kcal
  • Πρωτεΐνη: 11.1 g
  • Υδατάνθρακες: 28.9 g
  • Λιπαρά: 25.9 g


Υλικά

Για τον χυλό
  • 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 10%
  • 400 γρ. νερό
  • 150 γρ. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Μίας Σοδειάς MOLON LAVE
  • 1 κτγ αλάτι
  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 100 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 10 γρ. baking powder
Για τη γέμιση
  • 30 ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Μίας Σοδειάς MOLON LAVE
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 800 γρ. σπανάκι (πλυμμένο, ψιλοκομμένο)
  • 1 ματσάκι φρέσκo μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκo άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 400 γρ. φέτα, χοντροσπασμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι
Για το ταψί
  • 50 ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Μίας Σοδειάς MOLON LAVE
  • 100 γρ. σουσάμι

Εκτέλεση

Για τη ζύμη
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200°C
  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το γιαούρτι, το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Μίας Σοδειάς MOLON LAVE, το νερό και το αλάτι.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι καλαμποκιού και το baking powder.
  • Ανακατεύουμε καλά.
Για τη γέμιση
  • Σε ένα φαρδύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια φωτιά
  • Σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα.
  • Προσθέτουμε το σπανάκι κι αφήνουμε να χάσει τον όγκο του.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μυρωδικά, το καλαμποκάλευρο, αλάτι, πιπέρι κι ανακατεύουμε.
  • Μόλις η γέμιση είναι έτοιμη, κλείνουμε το μάτι κι αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία για 5-7 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη κι ανακατεύουμε καλά
Για το ταψί
  • Λάδωνουμε καλά ένα αρκετά φαρδύ ταψί για πίτα (στρογγυλό Νο40 ή τα ορθογώνιο ταψί του φούρνου)
  • Καλύπτουμε τη βάση του ταψιού με τη μισή ποσότητα από το σουσάμι.
  • Απλώνουμε στη βάση τα 2/3 της ζύμης.
  • Προσθέτουμε τη γέμιση από πάνω και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζύμη κι απλώνουμε καλά σε όλη την επιφάνεια.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι.
  • Ψήνουμε στους 200°C, στις αντιστάσεις για περίπου 70 λεπτά.
  • Έπειτα αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, κόβουμε και σερβίρουμε.
Cool Artisan