search

Αφιέρωμα Μπρόκολο: 6 healthy συνταγές με το αγαπημένο λαχανικό του χειμώνα

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό «ασπίδα» για την υγεία κι ο βασιλιάς στο χειμερινό πάγκο του μανάβη. Μπαίνει σε χίλιες δυο συνταγές και μαγειρεύεται με κάθε τρόπο. Το νερόβραστο μπρόκολο είναι υπεύθυνο για τη δυσφήμηση του ως “άνοστο”. Όταν σοταριστεί, ψηθεί ή ακόμα κι όταν μαγειρευτεί στον ατμό είναι απλά υπέροχο. Το μπρόκολο έχει τις ρίζες του στην Ιταλία και φαίνεται ότι αποτελούσε μέρος της διατροφής των ανθρώπων ήδη κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό χαμηλό σε θερμίδες που αποτελείται κατά κύριο λόγο από υδατάνθρακες, δηλαδή από φυτικές ίνες και φυσικά σάκχαρα. Μία μερίδα -δηλαδή 1/2 κούπα βρασμένο και κομμένο- περιέχει μόλις 27 θερμίδες και περίπου 6 γραμμάρια υδατανθράκων, εκ των οποίων τα 2,6 γραμμάρια είναι φυτικές ίνες. Μία μερίδα θα καλύψει περίπου το 60% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Α, απαραίτητη για τη διατήρηση της φυσιολογικής όρασης, για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και για την υγεία του δέρματος και των βλεννογόνων. Επίσης, το μπρόκολο αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης και βιταμίνης Κ, απαραίτητη για την πήξη του αίματος. Τέλος, το μπρόκολο θα μας εφοδιάσει με επαρκείς ποσότητες φυλλικού οξέος και καροτενοειδών (β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη). (πηγή foodforhealth.gr)

 

Κάνε κλικ πάνω στον τίτλο της κάθε συνταγής για να τη διαβάσεις:

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Cool Artisan