search

Σουφλέ ζυμαρικών με μπρόκολο και blue cheese

Ο συνδυασμός του blue cheese με το μπρόκολο είναι απλά υπέροχος για ένα βελούδινο σουφλέ. Σήμερα σου δείχνω την πιο απλή συνταγή για ένα σουφλέ τυριών με μια υπέροχη μπεσαμέλ που ντύνει τις πένες. Θα σου πάρει λιγότερο από 30 λεπτά στην κουζίνα κι άλλο τόσο για το ψήσιμο.

Tip: Ο καλύτερος τρόπος για να μην μυρίσει το μπρόκολο είναι να το σοτάρεις ελαφρώς στο τηγάνι σε λίγο ελαιόλαδο κι έπειτα να προσθέσεις το νερό και να κλείσεις με καπάκι. Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το νερό κι αυτό δίνει τέλειο μαλακό, και συγχρόνως al dente αποτέλεσμα.



Υλικά

  • 500 γρ. πένες
  • 50 γρ. τριμμένη γραβιέρα
  • 150 γρ. blue cheese
  • 1 μπρόκολο
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. αλεύρι
  • 1 ½ lt γάλα ζεστό
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Για το μπρόκολο
  • Πλένουμε καλά το μπρόκολο και το κόβουμε σε φουντάκια.
  • Σε ένα φαρδύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε το μπρόκολο και το σοτάρουμε να πάρει ελαφρώς χρώμα.
  • Μόλις πάρει ελαφρώς χρώμα προσθέτουμε μισό φλυτζάνι νερό και σκεπάζουμε με ένα καπάκι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό.
  • Το μπρόκολο πρέπει να είναι μαγειρεμένο αλλά να παραμένει al dente.
Για τη μπεσαμέλ τυριών
  • Ζεσταίνουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα. Εναλλακτικά το βγάζουμε νωρίτερα από το ψυγείο για να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν είναι κρύο το γάλα, θα σβολιάσει το μίγμα.
  • Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι με κόσκινο στο βούτυρο, καβουρδίζουμε λίγο και σιγά σιγά ρίχνουμε το γάλα. Θέλει καλό ανακάτεμα με σύρμα κάθε φορά που ρίχνουμε γάλα στο μείγμα ώστε να μην σβολιάσει το μείγμα μας.
  • Συνεχίζουμε μέχρι να ρίξουμε όλο το γάλα και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
  • Μετά προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την τριμμένη γραβιέρα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Προσθέτουμε 2 κρόκους, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
  • Κρατάμε 1 φλυτζάνι από τη μπεσαμέλ στην άκρη.
  • Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το blue cheese, το μπρόκολο και τις βρασμένες πένες στην κατσαλόλα με τη μπεσαμέλ.
  • Ανακατεύουμε καλά.
  • Μεταφέρουμε σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο ταψί
  • Προσθέτουμε από πανω το υπόλοιπο blue cheese σε όλη την επιφάνεια, στη συνέχεια την υπόλοιπη μπεσαμέλ και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμαμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά
  • Σερβίρουμε ζεστό.
Cool Artisan