Παραδοσιακά ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα γλυκό που ζητά γενναίες δόσεις λευκής ζάχαρης. Οι παραδοσιακές συνταγές συνήθως ζητάνε 3 ποτήρια και επιπρόσθετα μέλι.
Τόλμησα να αλλάξω τις παραδοσιακές αναλογίες 4-3-2-1 (4 ποτήρια νερό – 3 ποτήρια ζάχαρη – 2 ποτήρια σιμιγδάλι -1 ποτήρι ελαιόλαδο) και έφτιαξα ένα σιρόπι από χουρμάδες και σιρόπι σιρόπι σφενδάμου, που έχει πολύ λιγότερες θερμίδες. Η διαδικασία είναι πολύ απλή: χτυπάς τους χουρμάδες με το σιρόπι και λίγο καυρό νερό σε ένα μπλέντερ και φτιάχνεις το σιρόπι. Έπειτα σοτάρεις το σιμιγδάλεις και ακολουθείς την παραδοσιακή διαδικασία παρασκευής του χαλβά.
Tip1: Μπορείς να σοτάρεις το χαλβά σε ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα
Tip2: Χρησιμοποίησα φουντούκι και τριμμένη καρύδα για έξτρα γεύση. Εσυ μπορείς να βάλεις αμύγδαλο, κουκουνάρι ή φιστίκι Αιγίνης
Διάβασε επίσης
- 7 αποδοτικά (και οικονομικά) μίξερ χειρός για τις μαγειρικές σου δημιουργίες
- Έρευνα αγοράς: 8 κουζινομηχανές για κάθε σου συνταγή σε πολύ καλή έκπτωση
- 8 ηλεκτρικοί αποχυμωτές έως 50 ευρώ για σπιτικούς χυμούς
- 8 ατμομάγειρες σε έκπτωση για υγιεινά και οικονομικά μαγειρέματα
- Οι 10 καλύτερες μηχανές Espresso που θα δώσουν άρωμα στον απογευματινό καφέ
Υλικά
Για το σιρόπι- Ζεσταίνουμε ένα ποτήρι νερό
- Βάζουμε σε ένα blender τους χουρμάδες, το σιρόπι και το νερό και χτυπάμε καλά για περίπου 4 λεπτά
- Βάζουμε σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι το λάδι να κάψει.
- Ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
- Ρίχνουμε τα φουντούκια, την καρύδα και την κανέλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με προσοχή να μην καεί.
- Όταν το σιμιγδάλι πάρει ένα σκούρο, ξανθό χρώμα χαμηλώνουμε την ένταση.
- Προσθέτουμε το σιρόπι και το νερό και βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί.
- Μεταφέρουμε σε μια φόρμα για χαλβά για τουλάχιστον 2 ώρες
- Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε
Εκτέλεση
- 2 ποτήρια σιμιγδάλι
- 1 ποτήρι ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο)
- 3 ποτήρια νερό
- 150 γρ φουντούκια (χοντροκομμένα)
- 100 γρ καρύδα τριμμένη
- 1 κτσ κανέλα
- 400 γρ χουρμάδες
- 200 γρ σιρόπι σφενδάμου
- 1 ποτήρι καυτό νερό