search

Παραδοσιακά ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα γλυκό που ζητά γενναίες δόσεις λευκής ζάχαρης. Οι παραδοσιακές συνταγές συνήθως ζητάνε 3 ποτήρια και επιπρόσθετα μέλι.

Τόλμησα να αλλάξω τις παραδοσιακές αναλογίες 4-3-2-1 (4 ποτήρια νερό – 3 ποτήρια ζάχαρη – 2 ποτήρια σιμιγδάλι -1 ποτήρι ελαιόλαδο) και έφτιαξα ένα σιρόπι από χουρμάδες και σιρόπι σιρόπι σφενδάμου, που έχει πολύ λιγότερες θερμίδες. Η διαδικασία είναι πολύ απλή: χτυπάς τους χουρμάδες με το σιρόπι και λίγο καυρό νερό σε ένα μπλέντερ και φτιάχνεις το σιρόπι. Έπειτα σοτάρεις το σιμιγδάλεις και ακολουθείς την παραδοσιακή διαδικασία παρασκευής του χαλβά.

 

Tip1: Μπορείς να σοτάρεις το χαλβά σε ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα

Tip2: Χρησιμοποίησα φουντούκι και τριμμένη καρύδα για έξτρα γεύση. Εσυ μπορείς να βάλεις αμύγδαλο, κουκουνάρι ή φιστίκι Αιγίνης

Διάβασε Επίσης:



Υλικά

Για το σιρόπι
  • Ζεσταίνουμε ένα ποτήρι νερό
  • Βάζουμε σε ένα blender τους χουρμάδες, το σιρόπι και το νερό και χτυπάμε καλά για περίπου 4 λεπτά
Για το χαλβά
  • Βάζουμε σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι το λάδι να κάψει.
  • Ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Ρίχνουμε τα φουντούκια, την καρύδα και την κανέλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με προσοχή να μην καεί.
  • Όταν το σιμιγδάλι πάρει ένα σκούρο, ξανθό χρώμα χαμηλώνουμε την ένταση.
  • Προσθέτουμε το σιρόπι και το νερό και βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί.
  • Μεταφέρουμε σε μια φόρμα για χαλβά για τουλάχιστον 2 ώρες
  • Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε

Εκτέλεση

  • 2 ποτήρια σιμιγδάλι
  • 1 ποτήρι ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο)
  • 3 ποτήρια νερό
  • 150 γρ φουντούκια (χοντροκομμένα)
  • 100 γρ καρύδα τριμμένη
  • 1 κτσ κανέλα
Για το σιρόπι
  • 400 γρ χουρμάδες
  • 200 γρ σιρόπι σφενδάμου
  • 1 ποτήρι καυτό νερό
ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΟΥ
Top 5: Τα καλύτερα μπλέντερ της αγοράς
102094471 (1)
pixelboxx-mss-81513462-786x587
90450_2-800x800
nutribulletgc1-800x800 (1) (1)