Υλικά
1/2 πακέτο φύλλο κανταΐφι
4 αυγά (μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο το ασπράδι από τα δύο)
500 ml φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
400 γραμμ. φέτα χοντροσπασμένη
400 γραμμ. Edam τριμμένο
1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη (προαιρετικά)
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα τυριά σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε τα 2 αυγά χτυπημένα (αν θέλουμε μόνο ένα κρόκο), το ελαιόλαδο και το πιπέρι.
- Τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και το πασπαλίζουμε με φρυγανιά τριμμένη, προαιρετικά.
- Χωρίζουμε το φύλλο κανταΐφι σε δύο ίσα μέρη.
- Στρώνουμε το μισό κανταΐφι (το ανοίγουμε με τα δάχτυλα) στο πυρέξ και αδειάζουμε τη γέμιση.
- Από πάνω σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι, αφού το αφρατέψουμε με τα δάχτυλα.
- Κόβουμε με μαχαίρι σε κομμάτια.
- Χτυπάμε σε μπολ τα υπόλοιπα αυγά με το γάλα και περιχύνουμε το κανταΐφι.
- Αφήνουμε το σκεύος με την πίτα για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου να ρουφήξει τα υγρά και να φουσκώσει το κανταΐφι.
- Περιχύνουμε έπειτα με το λιωμένο βούτυρο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 25°C, στον αέρα.
- Όταν τοποθετήσουμε την τυρόπιτα στο φούρνο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνουμε για 50 λεπτά, ώσπου να ροδίσει καλά.