search

Καριόκες με ταχίνι- 4 μόνο υλικά – χωρίς ζάχαρη

Η καριόκα έγινε γνωστή στην Ελλάδα κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, όταν τα ζαχαροπλαστεία άρχισαν να πειραματίζονται με σοκολατένια γλυκίσματα. Λόγω της απλότητας των υλικών της και της ευκολίας στην παρασκευή, γρήγορα κέρδισε δημοτικότητα. Συχνά εμφανίζεται στα εορταστικά τραπέζια, ενώ θεωρείται παραδοσιακό γλυκό σε ορισμένες περιοχές της Μακεδονίας. Το όνομά της έχει βραζιλιάνικες καταβολές και σημαίνει “κάτοικος του Ρίο ντε Τζανέιρο”, αλλά στην Ελλάδα η καριόκα έχει αποκτήσει τη δική της ταυτότητα.

Παραδοσιακά παρασκευάζεται με βάση τη σοκολάτα, μπισκότα και ξηρούς καρπούς, συχνά με γέμιση που περιέχει καρύδια ή φουντούκια. Το γλυκό αυτό έχει έντονη σοκολατένια γεύση, και η παρουσία των ξηρών καρπών του χαρίζει τραγανή υφή και πλούσια αρώματα. Στην πιο κλασική μορφή της, περιέχει αρκετή ζάχαρη και βούτυρο, κάνοντάς την πλούσια σε θερμίδες.

Στη σημερινή συνταγή, οι καριόκες αποκτούν μια υγιεινή διάσταση με την αντικατάσταση της ζάχαρης από φυσικούς γλυκαντικούς παράγοντες, όπως οι χουρμάδες Medjool, και την προσθήκη ταχινιού για υγιεινά λιπαρά και επιπλέον γεύση. Με την επιλογή μαύρης σοκολάτας υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο, μειώνεται η προσθήκη ζάχαρης και ενισχύεται το διατροφικό προφίλ του γλυκού. Το κακάο σε σκόνη προσφέρει αντιοξειδωτικά, ενώ το αλάτι αναδεικνύει τη γεύση της σοκολάτας. Αυτή η παραλλαγή είναι ιδανική για όσους επιθυμούν ένα γλυκό με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα σάκχαρα, χωρίς να χάνουν την πλούσια σοκολατένια γεύση. Το ταχίνι προσφέρει πολύτιμα μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι γνωστά για την καρδιοπροστατευτική τους δράση. Οι χουρμάδες, εκτός από τη φυσική γλυκύτητα που προσφέρουν, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και μεταλλικά στοιχεία όπως το κάλιο.

 

Διατροφική Ανάλυση (ανά κομμάτι)

Κάθε καριόκα της συνταγής αυτής περιέχει περίπου:

  • Θερμίδες: 96 kcal
  • Πρωτεΐνες: 1,7 γρ.
  • Υδατάνθρακες: 9,8 γρ. (εκ των οποίων 6,7 γρ. σάκχαρα)
  • Λίπη: 6,3 γρ. (εκ των οποίων 2,4 γρ. κορεσμένα)
  • Φυτικές Ίνες: 1,2 γρ.
  • Νάτριο: 20 mg


Υλικά

  1. 200 γρ.  Χουρμάδες Medjool
  2. 120 ml  Ταχίνι
  3. 3 κουταλιές της σούπας (~30 γρ.)  Κακάο σε σκόνη
  4. 1/4 κουταλάκι του γλυκού aλάτι
  5. 150 γρ.  Κουβερτούρα μαύρη σοκολάτα (χωρίς ζάχαρη)

Εκτέλεση

  1. Βγάζουμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες (αν δεν είναι ήδη έτοιμοι) και τους βάζουμε σε ένα μπλέντερ.
  2. Προσθέτουμε το ταχίνι, το κακάο και το αλάτι. Χτυπάμε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή, ομοιόμορφη ζύμη. Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές της σούπας νερό για να γίνει πιο εύπλαστη.
  3. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια φόρμα ή ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Πατάμε καλά με ένα ποτήρι ή με μια σπάτουλα, ώστε να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο στρώμα. Βάζουμε το ταψάκι στο ψυγείο για 30 λεπτά, ώστε να σταθεροποιηθεί η ζύμη.
  4. Εν τω μεταξύ, λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
  5. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και το κόβουμε σε 22 κομμάτια.
  6. Βουτάμε κάθε κομμάτι στη λιωμένη κουβερτούρα, φροντίζοντας να καλυφθεί ομοιόμορφα. Τοποθετούμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε την κουβερτούρα να σταθεροποιηθεί.
  7. Τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Cool Artisan