search

ΒΙΓΚΑΝ ΠΑΤΑΤΕΣ ΝΤΟΦΙΝΟΥΑ

Μια γαλλική συνταγή για την αγαπημένη πατάτα που λάτρεψε η Ελλάδα, ειδικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄90. Τα τελευταία χρόνια έχει εξοριστεί από μενού εστιατορίων και νοικοκυριά, κυρίως λόγω των λιπαρών και των θερμίδων που κουβαλάει. Εγώ όμως, σήμερα θα σου δείξω πως να αποφύγεις την κρέμα γάλακτος και τα τυριά και να φτιάξεις ένα vegan πιάτο που ξεπερνά το αυθεντικό σε γεύση. Και βέβαια σε χορταίνει χωρίς να είναι θερμιδική βόμβα.

Αρχικά χρησιμοποιώ ένα μιξ από πατάτες. Στη συνταγή μου χρησιμοποίησα πατάτα Νάξου και γλυκοπατάτα. Έπειτα αντικαθιστώ την κρέμα γάλακτος και τα τυριά με μια κρέμα από κάσιους και γάλα αμυγδάλου.

Δίνω γεύση με κρεμμύδι, σκόρδο και το βασικό μυρωδικό: το θυμάρι!

Extra Tips:

Tip 1: Η πατάτα θέλει κάμποσο αλάτι για να είναι νόστιμη
Tip 2: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ένα κύβο λαχανικών για πλούσια γεύση
Tip 3: Θα απογειώσεις το πιάτο αν προσθέσεις λάδι τρούφας

Διάβασε Επίσης



Υλικά

  • 400 γρ πατάτες Νάξου
  • 400 γρ γλυκοπατάτα
  • 300 γρ κάσιους
  • 1 λίτρο γάλα αμυγδάλου
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια λευκά (κομμένα σε φέτες)
  • 1 κτσ αλεύρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο (πολτοποιημένη ή περασμένη από τον τρίφτη)
  • 3 κλωνάρια θυμάρι
  • 2 κτσ αλάτι
  • 1 κτγ πάπρικα καπνιστή
  • πιπέρι (κατά βούληση)
  • Ελαιόλαδο και αλεύρι για το ταψί

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις περνάμε από το μαντολίνο (ή τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες με ένα μαχαίρι). Δεν τις ξεπλένουμε (αφότου τις κόψουμε, ούτε τις βάζουμε σε νερό) γιατί θέλουμε το άμυλο τους για τη συνταγή.
  • Ζεσταίνουμε το μισό γάλα αμυγδάλου
  • Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε τα κάσιους και σταδιακά προσθέτουμε το ζεστό γάλα αμυγδάλου για να φτιάξουμε μια λεπτότευστη κρέμα.
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να κάψει σε μέτρια ένταση.
  • Σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
  • Προσθέτουμε και το σκόρδο
  • Μόλις τα κρεμμύδια πάρουν χρυσό χρώμα προσθέτουμε το αλεύρι
  • Ανακατεύουμε γρήγορα και αμέσως μετά προσθέτουμε την κρέμα κάσιους και το υπόλοιπο γάλα.
  • Προσθέτουμε και τις ροδέλες από τις πατάτες.
  • Αμέσως μετά προσθέτουμε τα φύλλα από το φρέσκο θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα.
  • Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή ένταση (για 20 λεπτά)
  • Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι
  • Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο ταψί και καλύπτουμε την επιφάνεια με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C
  • Τα τελευταία 15 λεπτά βγάζουμε τη λαδόκολλα για να πάρει χρώμα η επιφάνεια.
Cool Artisan