search

Κέικ σοκολάτας με κολοκύθα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Μια διαφορετική εκδοχή για το κλασικό κέικ σοκολάτας με βελούδινη υφή χάρη στον πουρέ κολοκύθας. Για να φτιάξεις το πουρέ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βράσεις κομμάτια πορτοκαλί κολοκύθας και στη συνέχεια να τα χτυπήσεις στο μπλέντερ.



Υλικά

Για το κέικ
  • 1 κούπα βούτυρο, θερμοκρασία δωματίου
  • 1 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 2 κούπες πουρέ κολοκύθας
  • 2 κούπες αλεύρι για κάθε χρήση
  • 1/2 κούπα κακάο χωρίς ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη σοκολατένια γκανάζ
  • 3/4 κούπα κομματάκια λευκής κουβερτούρας
  • 1/4 κούπα κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Για το κέικ
  • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.
  • Προσθέτουμε καστανή ζάχαρη και συνεχίζουμε να κτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα
  • Προσθέτουμε τα αυγά, ένα σε ένα, και αναμειγνύουμε καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  • Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας και αναμειγνύουμε ξανά. Το μείγμα σε αυτή τη στιγμή θα είναι σαν σούπα
  • Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι.
  • Σιγά-σιγά προσθέτουμε το μίγμα αλευριού στο μίγμα βουτύρου / κολοκύθας, και αναμειγνύουμε στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να έχουμε ένα εντελώς ομοιγενές μείγμα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι. Εγώ το έβαλα σε φόρμα σιλικόνης σε σχήμα καρδιάς προκειμένου να του δώσω πιο εορταστικό τόνο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά, μέχρι μια  οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέντρο,.
  • Αφήνουμε το κέικ να ξεκουραστεί μέσα στο ταψί για 30 λεπτά και στη συνέχεια, το αφήνουμε να κρυώσει πανω σε σχάρα.
  Για τη γκανάζ λευκής σκολοκάτας:
  • Τοποθετούμε τα κομμάτια λευκής κουβετούρας και την κρέμα γάλακτος στο φούρνο μικροκυμάτων μέσα σε ένα μπολ.
  • Ζεσταίνουμε τα υλικά σε υψηλή θερμοκρασία για 1 λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων, και στη συνέχεια αφήνουμε τα υλικά για 2 λεπτά πριν ανακατέψουμε το μείγμα της λιωμένη σοκολάτας.
  • Καλύπτουμε το κέικ με τη λευκή σοκολάτα και διακοσμούμε όπως θέλουμε. Εγώ έβαλα κυβάκια και πέρλες λευκής και μαύρης σοκολάτας.
Cool Artisan