Ένα καλοκαιρινό φαγάκι με στοιχεία από μπριάμ και καγιανά! Καλοκαιρινό, αρωματικό, απολαυστικό, τέλειο για να κλείσεις μια μέρα με δείπνο στη βεράντα.
Για πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα μπορείς προαιρετικά να ξεφλουδίσεις τις τομάτες από τη φλούδα τους. Για να το κάνεις αυτό θα χρειαστεί να χαράξεις ένα σταυρό στο κάτω μέρος της τομάτας και στη συνέχεια να της βυθίσεις σε νερό που βράζει για 2 λεπτά. Έπειτα τις κρυώνεις και τις ξεφλουδίζεις.
Διάβασε επίσης:
Υλικά
- 2 μελιτζάνες κομμένες σε φέτες 1/2 εκ.
- 800 γρ. τομάτες
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
- Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- 1 κ.γ. μέλι
- 150 γρ. φέτα
- 20 γρ ελιές (προαιρετικά)
- 2 αυγά
- 60 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες 1/2 εκ. και τις αραδιάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί.
- Τις ραντίζουμε με 20 ml ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο φούρνο για 25 λεπτά.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια και το σκόρδο σε λεπτές φέτες.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.
- Καθαρίζουμε τις τομάτες και τις χτυπάμε στο μπλέντερ να γίνουν σάλτσα.
- Μόλις πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τη τομάτα και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις χρησιμοποιώντας μια κουτάλα.
- Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς σε μέτρια και προσθέτουμε τα μυρωδικά, το ξύσμα, το μέλι, αλάτι και πιπέρι. Προαιρετικά βάζουμε και ελιές.
- Προσθέτουμε και τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε.
- Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και καλύπτουμε το ασπράδι με τη σάλτσα αφήνοντας τον κρόκο απ’ έξω.
- Θρυμματίζουμε τη φέτα πάνω από το τηγάνι και σερβίρουμε.