search

ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ (ΣΑΝ ΜΠΡΙΑΜ)

Σήμερα φτιάχνω ένα εναλλακτικό μπριάμ! Το μυστικό της γεύσης οφείλεται στον τρόπο που είναι κομμένα τα λαχανικά. Οι λεπτές λωρίδες βοηθούν τις γεύσεις να αναμειγνύονται δημιουργώντας ένα πολύ ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Μπορείς να κόψεις τα λαχανικά με ένα μαντολίνο ή αν έχεις αυτοπεποίθηση στις ικανότητες σου με ένα κοφτερό μαχαίρι. Αυτό το πιάτο είναι γνωστό και ως “ρατατούι”, αλλά επειδή με μια λέξη δεν θα έχεις εικόνα και γεύση, προτίμησα να το αναφέρω στον τίτλο «σαν μπριάμ»



Υλικά

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο, συν λίγο έξτρα για από πάνω
  • 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • 2 μεσαία κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 μεσαίες μελιτζάνες, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε φέτες
  • 2 μεσαίες πιπεριές, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 2 κ.σ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
  • 2 μεσαίες ντομάτες, τριμμένες
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  • Ραντίζουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψί με ελαιόλαδο και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα μεσαίο τηγάνι, θερμαίνουμε το ελαιόλαδο. Αφού ζεσταθεί, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την ντομάτα και το σκόρδο, και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματα τους για 5-7 λεπτά. Στρώνουμε το μείγμα στο κάτω μέρος του τηγανιού.
  • Στρώνουμε ομοιόμορφα τα λαχανικά σε φέτες πάνω από το μείγμα, φροντίζοντας να εναλλάσσουμε τα λαχανικά.
  • Μόλις καλύψουμε το ταψί γύρω γύρω, συνεχίζουμε το layering για να γεμίσετε τη μέση έως ότου δεν παραμείνει ελεύθερος χώρος.
  • Ραντίζουμε με 1 μια κουταλιά ελαιόλαδο από πάνω και πασπαλίζουμε ρίγανη, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
  • Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα.
  • Το ξανά βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά ή έως ότου το τυρί πάρει χρώμα.
Cool Artisan