Η σάλτσα Αματριτσιάνα ή σάλτσα αλ’αματριτσιάνα (sugo all’amatriciana) ή άλα ματριτσιάνα (στη διάλεκτο Romanesco), είναι μια παραδοσιακή Ιταλική σάλτσα ζυμαρικών με βάση το guanciale δηλαδή ένα αλαντικό από μάγουλο χοιρινού και ντομάτα. Με καταγωγή από την πόλη Αματρίτσε (Amatrice) στην ορεινή Επαρχία Ριέτι, της περιφέρειας Λάτσιο, η Αματριτσιάνα είναι μία από τις πιο γνωστές σάλτσες ζυμαρικών στη Ρωμαϊκή και Ιταλική κουζίνα.
Παραδοσιακά χρειάζεται μόλις 5 υλικά για να γίνει και απαγορεύεται να προσθέσεις οποιοδήποτε άλλο συστατικό! Αν αλλάξεις έστω και ένα συστατικό τότε πρέπει να βρεις άλλο όνομα σύμφωνα με τους Ιταλούς. Είναι ένα πιάτο που βασίζει τη νοστιμιά του στις αγνές πρώτες ύλες και βέβαια στο τυρί που θα διαλέξεις για να τη δέσεις. Εγώ χρησιμοποιώ Grana Padano, ένα από τα πρώτα σκληρά τυριά του κόσμου, που δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν 900 χρόνια από τους Κινστεριανούς μοναχούς της μονής του Chiaravalle, κοντά στο Μιλάνο.
Διάβασε επίσης:
Υλικά
- 300 γρ. σπαγγέτι (ή μπουκατίνι)
- 2 κτσ ελαιόλαδο
- 150 γρ. guanciale κομμένο σε κυβάκια (εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε μπέικον)
- 400 γρ. σάλτσα τομάτας
- 1/2 κ.γ. μπούκοβο
- 100 γρ. Grana Padano
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβουμε το Guanciale σε κυβάκια.
- Βάζουμε 5 λτ. νερό για τα ζυμαρικά να βράσουν.
- Μόλις το νερό έρθει σε σημείο βρασμού προσθέτουμε το αλάτι (3 κ.σ. ) και στη συνέχεια τα σπαγγέτι.
- Βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Σε ένα φαρδυ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε το μπούκοβο.
- Προσθέτουμε τα κυβάκια απ’ το guanciale.
- Μετά από 2-3 λεπτά είναι έτοιμα, και προσθέτουμε τη σάλτσα τομάτας. Με γρήγορες κυκλικές κινήσεις ανακατεύουμε τη σάλτσα για να μην τσιτσιρίσει το λίπος στο τηγάνι.
- Σε αυτό το σημείο τα μακαρόνια πρέπει να είναι έτοιμα και με μια λαβίδα τα μεταφέρουμε από την κατσαρόλα στο τηγάνι χωρίς να τα σουρώσουμε. Θέλουμε το νερό που κουβαλάνε στις "αποσκευές" τους γιατί έτσι θα δέσει η σάλτσα καλύτερα με το άμυλο.
- Σερβίρουμε σε πιάτα και γαρνίρουμε με τριμμένη Grana Padano