Το αφιέρωμα στο σύκο συνεχίζεται με μια γλυκιά τάρτα, πολύ απλή στην εκτέλεση αλλά εξαιρετικά εντυπωσιακή στο συνδυασμό των γεύσεων! Το σύκο δένει τέλεια με το φιστίκι και το μασκαρπόνε αποκτά υπέροχη, βελούδινη κρεμώδη υφή σε συνδυασμό με το μέλι! Μπορείς πάντα να ακολουθήσεις την πατροπαράδοτη συνταγή του τεμπέλη και να πάρεις έτοιμο φύλλο τάρτας ή απλά να ανοίξεις μια σφολιάτα!
Για τη ζύμη της τάρτας Υλικά
- 175 γραμμ. αλεύρι
- 100 γραμμ. βούτυρο όχι πολύ παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια
- 25 γραμμ. ζάχαρη
- 1 κρόκο αυγού
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- λίγο κρύο νερό
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι µε την άχνη σε ένα μικρό λοφάκι στον πάγκο της κουζίνας.
- Προσθέτουµε το βούτυρο και το ξύσµα και το ψιχουλιάζουµε µε τα δάχτυλα προκειμένου να του δώσουμε υφή σαν βρεγµένη άµµο.
- Προσθέτουµε τον κρόκο και λίγο νερό, 1-2 κ.σ., για να ενωθεί η ζύµη.
- Την πλάθουμε, της δίνουμε σχήµα σφαιρικό και στη συνέχεια την τυλίγουµε σε µεµβράνη.
- Την αφήνουµε να ξεκουραστεί και να παγώσει τουλάχιστον για 30 λεπτά.
- Την ανοίγουµε σε φύλλο και την απλώνουµε σε βουτυρωµένη ταρτιέρα.
- Την καλύπτουμε με μια λαδόκολλα, ρίχνουμε από πάνω ρύζι ή όσπρια και ψήνουμε στους 180°C για 15΄-20΄.
- Αφαιρούµε τη λαδόκολλα και το ρύζι ή τα όσπρια και ψήνουµε για 5-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Την αλείφουµε µε διάλυµα αυγού ή ασπράδι για να αδιαβροχοποιηθεί.
- Ψήνουµε για 3-4 λεπτά επιπλέον.
- Αφήνουµε να κρυώσει και συνεχίζουµε µε την κρέµα που έχουµε επιλέξει.
- 250 γραμμάρια μασκαρπόνε
- 1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 κουταλιές σούπας μέλι
- πράσινα σύκα, κομμένα στα τέσσερα
- Επιπλέον μέλι (προαιρετικά)
- Θρυμματισμένα φιστίκια Αιγίνης (περίπου 50 γρ. ή παραπάνω αν σου αρέσουν πολύ)
Εκτέλεση
- Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός χτυπάμε το τυρί κρέμα μέχρι να γίνει λείο.
- Προσθέστε τη ζάχαρη και το μέλι.
- Συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Απλώνουμε την γέμιση στην τάρτα που έχει ήδη κρυώσει.
- Βάζουμε με τάξη (δεν θέλω τσαπατσουλιές) τα κομμένα σύκα πάνω από την κρέμα.
- Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
- Λίγο πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε κρυσταλλική ζάχαρη (προαιρετικά) πάνω στα σύκα και στη συνέχεια με ένα φλόγιστρο όπως αυτό που χρησιμοποιούμε για την creme brûlée καψαλίζουμε τα σύκα, δημιουργώντας μια όμορφη χρυσή κρούστα ζάχαρης.
- Περιχύνουμε με λίγο μέλι και θρυμματισμένα φιστίκια.
- Σερβίρουμε αμέσως.
Serve With Love
Δοκίμασε τη συνταγή μου, ανέβασε φωτοραφία με hashtag #coolartisan και εγώ θα την κάνω repost εδώ