search

Πίτσα με σύκο και προσούτο

ζύμη πίτσας, συνταγή, πετυχαίνει πάντα, με μαγειά, εύκολη, πίτσα με προσούτο, σύκα, fig, pizza, recipe, prosciutto

H πίτσα δεν θα μπορούσε να λείπει από το αφιέρωμα στο σύκο! Η έμπνευση σίγουρα έρχεται από τα πλατό τυριών που αναμειγνύουν το αγαπημένο φρούτο του Σεπτέμβρη με ιταλικά τυριά! Εγώ έπαιξα με παρμεζάνα, μοτσαρέλα αλλά και φρέσκια ρίγανη!

Για τη ζύμη

Υλικά

  • 500 γραμμ. περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί)
  • 350 ml χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι (8 γραμμ.) ξηρή μαγιά
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1½ κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. αποξηραμένα βότανα (ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι) προαιρετικά

ζύμη πίτσας, συνταγή, πετυχαίνει πάντα, με μαγειά, εύκολη, πίτσα με προσούτο, σύκα, fig, pizza, recipe, prosciutto

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο (και τα βότανα προαιρετικά).
  • Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά.
  • Αφήνουμε 5-10 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια και έτσι καταλαβαίνουμε ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά.
  • Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.
  • Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύει με το αλεύρι, τη μαζεύουμε σε μια μπάλα με το χέρι.
  • Τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε δυνατά για 5-10 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
  • Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
  • Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος. Αν δεν έχεις ζεστό μέρος μπορείς να ανάψεις το φούρνο στους 50°C για 10 λεπτά, στη συνέχεια να τον κλείσεις και να αφήσεις τη ζύμη μέσα στο φούρνο.
  • Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.
  • Φτιάχνουμε 2 πίτσες με διάμετρο 30-35 εκ. η καθεμία. Ενίοτε φτιάχνω και περισσότερες ατομικές για να ικανοποιήσω διαφορετικά γούστα.
  • Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή.

Tip 1: Πασπαλίζοντας το ταψάκι με λίγο καλαμποκάλευρο πετυχαίνουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας.

Tip 2: Διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη και δύο μήνες στην κατάψυξη.

ζύμη πίτσας, συνταγή, πετυχαίνει πάντα, με μαγειά, εύκολη, πίτσα με προσούτο, σύκα, fig, pizza, recipe, prosciutto

Για τo topping

Υλικά

  • 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 250 γραμ. μοτσαρέλα κομμένη σε χοντρές φέτες
  • 50 γραμ. παρμεζάνα
  • 5-6 σύκα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι
  • 5 λεπτές φέτες προσούτο
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C. 
  • Έχουμε ήδη ανοίξει τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια αρκετά καλά με ελαιόλαδο για να σχηματιστεί ένα πολύ λεπτό στρώμα.
  • Τοποθετούμε τις φέτες μοτσαρέλα έτσι ώστε να μην αγγίζουν η μία την άλλη.
  • Τοποθετούμε τις λεπτές φέτες του σύκου.
  • Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
  • Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι η ζύμη πάρει ένα ροδοκόκκινο, χρυσό χρώμα, λιώσει το τυρί και τα σύκα είναι ωραία και ζουμερά.
  • Πέντε λεπτά πριν βγάλουμε την πίτσα από το φούρνο πασπαλίζουμε με παρμεζάνα
  • Μόλις αφαιρέσουμε την πίτσα από το φούρνο αραδιάζουμε τις φέτες προσούτο.
  • Λίγο πριν το σερβίρισμα, περιχύνουμε με το μπαλσάμικο.

Tip: Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις και λίγα κλωναράκια φρέσκιας ρίγανης

ζύμη πίτσας, συνταγή, πετυχαίνει πάντα, με μαγειά, εύκολη, πίτσα με προσούτο, σύκα, fig, pizza, recipe, prosciutto

 

Serve With Love

Δοκίμασε τη συνταγή μου, ανέβασε φωτοραφία με hashtag #coolartisan και εγώ θα την κάνω repost εδώ

cool artisan instagram



Cool Artisan