Τα λαζάνια μπορούν να είναι και vegan και ευκολάκια στην προετοιμασία τους! Στη συνταγή που ακολουθεί, πιστή στο πνεύμα του #Veganuary πρότζεκτ, τα φύλλα του αγαπημένου ζυμαρικού εναλλάσσονται με στρώσεις από μια ευκολότατη και πεντανόστιμη κρέμα κολοκύθας και σοταρισμένα μανιτάρια.
Διάβασε επίσης:
Υλικά
- 15 φύλλα λαζάνια
- 500 γρ. μανιτάρια
- ½ κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 20 ml ελαιόλαδο
- ½ ποτήρι κρασί
- ½ κ.γ. πάπρικα
- ½ κ.γ. φρέσκο θυμάρι (μόνο τα φύλλα)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 700 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη
- ½ κρεμμύδι
- 1 πράσο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 200 ml ζωμό λαχανικών
- 20 ml ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. πάπρικα
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Για τα μανιτάρια- Κόβουμε το κρεμμύδι σε κύβους.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και σοτάρουμε.
- Μαγειρεύουμε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.
- Σβήνουμε με το κρασί.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα υπόλοιπα υλικά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι τα μανιτάρια να χάσουν τα υγρά τους.
- Κόβουμε την κολοκύθα σε κύβους και τους βράζουμε ή -αν έχουμε ατμομάγειρα- τους μαγειρεύουμε στον ατμό.
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε κύβους και το πράσο σε λεπτές φέτες.
- Σε ένα φαρδύ, αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο με το σκόρδο.
- Προσθέτουμε την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη μαγειρεμένη κολοκύθα και το ζωμό.
- Χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ ομογενοποιούμε τα υλικά.
- Σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει η κρέμα σαν σφιχτή μπεσαμέλ.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Παίρνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και το λαδώνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Βάζουμε στη βάση όσα φύλλα λαζάνια πάρει, σπάμε ένα φύλλο και καλύπτουμε τα τυχόν κενά.
- Βάζουμε από πάνω τη μισή κρέμα κολοκύθας και στη συνέχεια καλύπτουμε με φύλλα λαζάνια.
- Συνεχίζουμε βάζοντας όλα τα μανιτάρια από πάνω και βάζοντας ακόμα μια στρώση λαζάνια.
- Τέλος, βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα κολοκύθας.
- Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180°C.
- Έπειτα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.