search

Πίτα με μανιτάρια πλευρώτους και πολύχρωμες πιπεριές

Γιατί εορταστικό ρεβεγιόν χωρίς πίτα στο τραπέζι δε γίνεται! Όλα τα βήματα για την παρακάτω συνταγή είναι πολύ απλα παρά το ότι τα υλικά που σας έχω βάλει είναι κάπως περισσότερα από ότι συνηθίζω! Αυτές τις μέρες όμως επιβάλλονται οι πιο πλούσιες γεύσεις!



Υλικά

Για την γέμιση
  • 1 πράσινη πιπεριά (κομμένη σε χοντρές φέτες)
  • 1 κόκκινη πιπεριά (κομμένη σε χοντρές φέτες)
  • 1 πορτοκαλί πιπεριά (κομμένη σε χοντρές φέτες)
  • 1/2 κιλό μανιτάρια πλευρώτους κομμένο σε φέτες
  • 1 ξερό κρεμμύδι (κομμένο σε κυβάκια)
  • 1 πράσο κομμένο (κομμένο σε λεπτές φέτες)
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
  • 1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη
  • ψιλοκομμένο θυμάρι
  • 250 γρ γραβιέρα
  • 2 κουταλιές της σούπας σουσάμι καβουρδισμένο
  • 100 γρ γιαούρτι
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά καπνιστή πάπρικα
Για το στήσιμο της πίτας
  • 500 γρ φύλλο κρούστας
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 φλυτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1 ποτήρι γάλα

Εκτέλεση

  • Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά και βάζουμε μέσα το βούτυρο να λιώσει.
  • Ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε κυβάκια και το γυρίζουμε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές και να πάρει χρώμα.
  • Προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μπαλσάμικο.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε το πράσο και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε.
  • Τα μαγειρεύουμε μέχρι να αποβάλουν τα υγρά τους και να μειωθεί ο όγκος τους.
  • Σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό κρασί.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι, την πάπρικα και το σουσάμι και ανακατεύουμε.
  • Δύο λεπτά πριν κλείσουμε το μάτι προσθέτουμε τις πιπεριές.
  • Δεν θέλουμε να μαγειρευτούν, απλά να φύγουν τα παραπανίσια υγρά τους.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αυγό με το γιαούρτι και τη γραβιέρα.
  • Βάζουμε το μείγμα των αυγών στο τηγάνι και ανακατεύουμε.
  • Λιώνουμε το βούτυρο ( 2 κουταλιές της σούπας ) και το προσθέτουμε σε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο.
  • Αφού ξεπαγώσουμε τα φύλλα σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία τους, ξεκινάμε να τα στρώνουμε σε λαδωμένο ταψάκι, λαδώνοντάς τα από το μείγμα με το βούτυρο και το ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
  • Αν το ταψί δεν είναι στο ίδιο μέγεθος με τα φύλλα, μην αγχώνεστε, αν είναι μικρό ζαρώνουμε τα φύλλα, αν είναι μεγαλύτερο τότε απλώνουμε 2 φύλλα το ένα δίπλα και πάνω στο άλλο.
  • Φροντίστε να βάλετε τουλάχιστον ένα φύλλο παραπάνω στο κάτω μέρος της πίτας. Συνήθως η κάθε συσκευασία έχει μέσα 12 φύλλα και εγώ προτιμώ να βάζω 7 κάτω και 5 επάνω.
  • Συμπληρώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα.
  • Κόβουμε με ψαλίδι ή μαχαίρι ότι φύλλα περισσεύουν και κλείνουμε την πίτα διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα.
  • Χαράζουμε ως κάτω την πίτα με μαχαίρι σαν να κόβουμε τα κομμάτια μας και αλείφουμε με ένα αβγό χτυπημένο.
  • Προσθέτουμε το ποτήρι με το γάλα, σκεπάζουμε την πίτα και την βάζουμε στο ψυγείο για 2 - 3 ώρες.
  • Ψήνουμε την πίτα για μία ώρα.
  • Περιμένουμε να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε.
Cool Artisan