search

ΒΙΓΚΑΝ ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΒΡΟΜΗΣ

Όσοι κάνουμε vegan μαγειρικές τείνουμε να δίνουμε ονόματα σε πιάτα, ονόματα κλεμμένα από την παραδοσιακή κουζίνα. Έτσι λοιπόν σήμερα, η λέξη μουσακάς είναι απλά για να συννενοηθούμε για το “είδος” του πιάτου που θα φτιάξουμε. Ακόμα “χειρότερα” χρησιμοποιώ τη λέξη μπεσαμέλ για να περιγράψω μια αλμυρή sauce που δένει το πιάτο αλλά η βάση της είνια η βρόμη και δεν έχει καμία σχέση με τη γαλλική συνταγή.

Διάβασε Επίσης



Υλικά

Για τη βάση
  • 2 μελιτζάνες
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 κτγ αλάτι
Για τα μανιτάρια
  • 1 kg μανιτάρια ψιλοκομμένα (χρησιμοποιώ μιξ από πλευρώτους και πορτομπέλο)
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 λευκά κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε κυβάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 80 ml σάλτσα τομάτας
  • 90 ml barbeque sauce
  • 1 κτσ μουστάρδα (καυτερή)
  • 4 κλωνάρια θυμάρι (φρέσκο)
  • 1 κτσ πάπρικα καπνιστή
  • αλάτι (κατά βούληση)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κατά βούληση)
Για τη μπεσαμέλ βρόμης
  • 1 κούπα βρώμη
  • 1 κούπα ζεστό νερό
  • 3 κούπες κρύο νερό
  • 80 γρ μαργαρίνη
  • 50 γρ αλεύρι
  • 2 κτσ λάδι τρούφας (ή και περισσότερο αν θες πιο έντονη γεύση)
  • αλάτι (κατά βούληση)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κατά βούληση)

Εκτέλεση

Για τη στρώση μελιτζάνας
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 0,5 εκ.
  • Λαδώνουμε καλά ένα ταψί
  • Αραδιάζουμε τις φέτες μελιτζάνας
  • Με ένα πινέλο αλοίφουμε την επάνω πλευρά τους με ελαιόλαδο
  • Πασπαλίζουμε το αλάτι από πάνω
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 18 λεπτά (μέχρι να είναι μαλακές και να πάρουν ελαφρώς χρυσό χρώμα)
Για τη στρώση μανιταριών
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
  • Σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να πάρει ωραίο χρυσό χρώμα
  • Προσθέτουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε μέχρι να χάσουν τον όγκο τους και να μαγειρευτούν.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σάλτσα τομάτας, τη barbeque sauce, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε.
  • Τέλος προσθέτουμε το θυμάρι (μόνο φύλλα), την πάπρικα και τις λιαστές τομάτες χοντροκομμένες.
  • Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε στο τηγάνι για ακόμα 5 λεπτά.
Για τη μπεσαμέλ βρόμης
  • Βάζουμε τη βρώμη και το ζεστό νερό σε ένα μεγάλο μπολ και τα αφήνουμε για μισή ώρα.
  • Στη συνέχεια, μεταφέρουμε το περιεχόμενο του μπολ σε ένα μπλέντερ.
  • Προσθέτουμε το κρύο νερό και χτυπάμε για 5 λεπτά σε δυνατή ένταση, μέχρι να έχουμε μια λεπτόρευστη κρέμα.
  • Βάζουμε το βούτυρο να κάψει σε δυνατή ένταση
  • Προσθέτουμε το βούτυρο σε μικρές δόσεις και χτυπάμε με ένα αυγοδάρτη με γρήγορες κινήσεις.
  • Χαμηλώνουμε την ένταση σε μέτρια.
  • Προσθέτουμε και την κρέμα βρόμης σε δύο δόσεις ανακατεύοντας παράλληλα.
  • Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λάδι τρούφας και ανακατεύουμε.
  • Δεν θέλουμε να σφίξει πολύ η κρέμα αλλά να διατηρεί τη λεπτόρευστη υφή της.
Για το στήσιμο
  • Σε ένα φαρδύ ταψί βάζουμε τις φέτες μελιτζάνας.
  • Προσθέτουμε από πάνω τα σοταρισμένα μανιτάρια.
  • Τέλος περιχύνουμε την μπεσαμέλ βρόμης
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά.
  • Σερβίρουμε απευθείας
Cool Artisan