search

Ψητό Κουνουπίδι με Χούμους

Δεν θα πιστεύεις πόσο νόστιμο μπορεί να γίνει το κουνουπίδι όταν μαριναριστεί σωστά κι όταν ψηθεί στο φούρνο. 

Το κουνουπίδι, όταν ψηθεί, αποκτά μια υπέροχη γεύση, τραγανή υφή εξωτερικά και βελούδινο εσωτερικό, ενώ τα αρώματα του κύμινου, της πάπρικας και του κουρκουμά αναδεικνύουν τη φυσική του νοστιμιά. Το Μακεδονικό Ταχίνι είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και γευστικά συστατικά της συνταγής, χαρίζοντας τόσο στο ψητό κουνουπίδι όσο και στο χούμους μια υπέροχη, βελούδινη υφή και βαθιά, πλούσια γεύση. Στη συγκεκριμένη συνταγή, το ταχίνι όχι μόνο δίνει ένταση και νοστιμιά, αλλά και δένει υπέροχα τα μπαχαρικά, δημιουργώντας έναν μοναδικό συνδυασμό γεύσεων. Μια κουταλιά Μακεδονικό Ταχίνι κάνει πραγματικά τη διαφορά ενώ αποτελεί εξαιρετική πηγή καλών λιπαρών, πρωτεΐνης και αντιοξειδωτικών, καθιστώντας το ιδανικό για μια ισορροπημένη διατροφή.

Το πιάτο ολοκληρώνεται τέλεια με ένα κρεμώδες, σπιτικό χούμους, φτιαγμένο από βρασμένα ρεβίθια, Μακεδονικό Ταχίνι και λεμόνι, που προσφέρει ισορροπημένη γεύση και θρεπτικά συστατικά. Ένα πιάτο πλούσιο σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά, κατάλληλο για όσους νηστεύουν ή κάνουν vegam διατροφή αλλά κυρίως για όσους αγαπούν τις θρεπτικές, φυτικές επιλογές.

Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα (περίπου 250 γρ.)

  • Θερμίδες: ~350 kcal

  • Πρωτεΐνες: ~10 γρ.

  • Λιπαρά: ~24 γρ.

    • Κορεσμένα: ~3 γρ.

  • Υδατάνθρακες: ~26 γρ.

    • Φυτικές Ίνες: ~7 γρ.

Δες εδώ το βίντεο:



Υλικά

Για το κουνουπίδι
  • 1 μεγάλο κουνουπίδι
  • 40 γρ. Μακεδονικό Ταχίνι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • ½ κ.γ. κουρκουμά
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • Χυμός από ½ λεμόνι
  • Αλάτι & πιπέρι
Για το χούμους
  • 400 γρ. ρεβίθια βρασμένα
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 80 γρ. Μακεδονικό Ταχίνι
  • 80 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1-2 λεμόνια (το χυμό τους)
  • 1 κτγ κύμινο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • πιπέρι (κατά βούληση)
  • 2-3 παγάκια
Για το σερβίρισμα
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός φρέσκος
  • 1 κ.σ. σουσάμι  (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Για το κουνουπίδι
  1. Προετοιμασία: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Κόψιμο: Κόβουμε το κουνουπίδι σε «φιλέτα» πάχους περίπου 2 εκ., προσέχοντας να μη διαλυθούν και το υπόλοιπο σε φλορέτες.
  3. Μαρινάρισμα: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το Μακεδονικό Ταχίνι, την πάπρικα, τον κουρκουμά, το κύμινο, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και το χυμό λεμονιού. Αλείφουμε τα φιλέτα με το μείγμα.
  4. Ψήσιμο: Τοποθετούμε τα φιλέτα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να γίνουν χρυσαφένια και τραγανά στις άκρες. Στα μισά του χρόνου, τα γυρίζουμε.
Για το χούμους
  1.  Βάζουμε τα βρασμένα ρεβύθια στον κάδο του μπλέντερ
  2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ταχίνι, τις σκελίδες σκόρδου, το αλάτι, το πιπέρι, το χυμό λεμονιού και χτυπάμε.  Σταδιακά προσθέτουμε λίγο έξτρα νερό, περίπου 80-100 ml.
  3. Όταν το μείγμα μας ομογενοποιηθεί και γίνει λείο και απαλό, το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο
Για το σερβίρισμα
  1. Βάζουμε στη βάση κάθε πιάτου το χούμους.
  2. Βάζουμε από πάνω τα κομμάτια από το ψημένο κουνουπίδι
  3. Γαρνίρουμε με έξτρα dressing, ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό και σουσάμι.
 
Cool Artisan