Αυτή η νηστίσιμη σάλτσα με ψητές μελιτζάνες, ντομάτες και μυρωδικά θα σε κάνει να ξεχάσεις ότι λείπει το τυρί ή το κρέας. Είναι η ιδανική επιλογή όταν θέλεις κάτι χορταστικό αλλά ταυτόχρονα ελαφρύ, γεμάτο φυτικές ίνες και φυσικά αντιοξειδωτικά. Το καλύτερο; Δεν χρειάζεται πολύπλοκη προετοιμασία. Ψήνεις, χτυπάς, ανακατεύεις και σερβίρεις. Αν λατρεύεις τις μελιτζάνες και τις μεσογειακές γεύσεις, αυτή η συνταγή θα γίνει σταθερή αξία στο εβδομαδιαίο σου μενού – είτε νηστεύεις είτε απλώς θέλεις να φας πιο «καθαρά».
Διατροφική Ανάλυση (ανά μερίδα – σύνολο 4 μερίδες)
Κατά προσέγγιση:
-
Θερμίδες: 430 kcal
-
Πρωτεΐνη: 12-14 g
-
Υδατάνθρακες: 66 g
-
Λίπος: 12 g
-
Φυτικές ίνες: 7-8 g
Δες εδώ το βίντεο:
Υλικά
-
3 μελιτζάνες μέτριες
-
2 ώριμες ντομάτες
-
1 μεγάλο κρεμμύδι
-
1-2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
-
1 κουταλάκι αλάτι
-
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
1 κ.τ.γ. γλυκιά πάπρικα
-
1 κ.τ.γ. ρίγανη
-
2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
-
1 κ.τ.σ. πελτέ ντομάτας
-
400 γρ. ριγκατόνι
Εκτέλεση
-
Ψήσιμο λαχανικών:
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
-
Χαράζουμε τις μελιτζάνες σταυρωτά (χιαστί) και τις βάζουμε σε ταψί με τις ντομάτες, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
-
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και ρίγανη.
-
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
-
-
Παρασκευή σάλτσας:
-
Μεταφέρουμε τα ψητά λαχανικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε.
-
Σε μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε τη σάλτσα, προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε καλά για 2-3 λεπτά.
-
-
Βράσιμο & σερβίρισμα:
-
Βράζουμε τα ριγκατόνι, τα στραγγίζουμε και τα προσθέτουμε στη σάλτσα.
-
Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε ζεστά.
- Προαιρετικά γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.
-