search

Τάρτα με σπανάκι και Καλαθάκι Λήμνου

Λατρεύω τις τάρτες όλες τις εποχές του χρόνου αλλά ειδικά όταν χειμωνιάζει! Είναι η εποχή που αναζητάμε τις πιο comfort γεύσεις αλλά και η εποχή που το φρέσκο σπανάκι μας δίνει την πιο ωραία του γεύση! Έτσι λοιπόν, σήμερα μπαίνω στην κουζίνα και φτιάχνω μια υπερ-τάρτα του ονείρου, πανεύκολη στην παρασκευή της. Δεν χρειάζεται να περιμένεις το ΣουΚου για να την φτιάξεις. Μπορείς και το βραδάκι μετά τη δουλειά. Φυσικά μπορείς να φτιάξεις τη ζύμη (δες εδώ τη συνταγή) αλλά σε αυτή την περίπτωση εγώ παίρνω έτοιμη!

Το “μαγικό” συστατικό είναι βέβαια το τυρί! Χρησιμοποιώ Καλαθάκι Λήμνου Π.Ο.Π. από τη σειρά Νώμα που θα βρεις αποκλειστικά στα Lidl.  Αν δεν το έχεις δοκιμάσει ξανά θα σου θυμίσει κάπως τη φέτα αλλά είναι λιγότερο όξινη κι ελαφρώς πικάντικη. Με υφή συνεκτική και σχετικά σκληρή τρίβεται τέλεια για να μπει σε πίτες και τάρτες.



Υλικά

Για τη ζύμη
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 1 φύλλο ζύμη κουρού
  • 1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
Για τη γέμιση

Εκτέλεση

Για τη ζύμη
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα.
  • Καλύπτουμε την ταρτιέρα μας με βούτυρο και απλώνουμε τη ζύμη κουρού σε όλη την επιφάνεια. Πιέζουμε καλά με τα δάχτυλα μας για να εφαρμόσει καλά η ζύμη και κόβουμε τα κομμάτια ζύμης που προεξέχουν από τα τοιχώματα.
  • Καλύπτουμε με λαδόκολλα και τοποθετούμε όσπρια (π.χ. ρεβίθια) που καλύπτουν τη βάση για να μην φουσκώσει.
  • Αφαιρούμε τα όσπρια, αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
Για τη γέμιση
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα.
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια ένταση σε ένα φραδύ τηγάνι.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
  • Σοτάρουμε μέχρι να αποκτήσουν ελαφρώς χρώμα.
  • Έπειτα προσθέτουμε το σπανάκι και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να χάσει τον όγκο του.
  • Κλείνουμε το μάτι και προσθέτουμε στο τηγάνι την κρέμα γάλακτος και τo καλαθάκι Λήμνου.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί το τυρί στο μίγμα.
  • Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα κι ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.
  • Μεταφέρουμε το μίγμα στη ζύμη που έχουμε προετοιμάσει.
  • Ψήνουμε στους 170°C στον αέρα για περίπου 45 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε.
Cool Artisan