search

#TaperakiProject: Κινόα με ρεβίθια κι αυγό

Αυτή η σαλάτα με ρεβίθια, κινόα, καρότα, ντοματίνια, αβοκάντο και βραστά αυγά είναι ο ιδανικός συνδυασμός γεύσης, θρεπτικής αξίας και πρακτικότητας. Πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, υγιεινά λιπαρά και φυτικές ίνες, αποτελεί πλήρες γεύμα που μας γεμίζει ενέργεια. Είναι εύκολη στην παρασκευή και ιδανική για ταπεράκι στη δουλειά, καθώς διατηρείται φρέσκια και γευστική όλη μέρα. Η προετοιμασία της απαιτεί απλά υλικά και λίγα λεπτά, ενώ κάθε μερίδα της παρέχει περίπου 330 θερμίδες.

Tip: Χρησιμοποιώ έτοιμα ρεβίθια (ή ρεβίθια που έχω μαγειρέψει κι αποθηκεύσει στην κατάψυξη) για οικονομία χρόνου.

Κάνε κλικ εδώ και πάρε μέρος στο διαγωνισμό:

Θερμίδες και macros ανά μερίδα:

  • Θερμίδες: 330 kcal
  • Πρωτεΐνες: 12 γρ.
  • Υδατάνθρακες: 33 γρ.
  • Λίπη: 16 γρ.


Υλικά

 για 4 μερίδες:

  • 300 γρ. μαγειρεμένα ρεβίθια (περίπου 120 γρ. άβραστα)
  • 300 γρ. μαγειρεμένη κινόα (περίπου 100 γρ. άβραστη)
  • 200 γρ. τριμμένα καρότα (περίπου 2 μέτρια καρότα)
  • 150 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 200 γρ. αβοκάντο (περίπου 1 μέτριο αβοκάντο), κομμένο σε κύβους
  • 20 γρ. ελαιόλαδο (περίπου 4 κ.γ.)
  • 40 γρ. χυμός λεμονιού (περίπου 2 κ.σ.)
  • 10 γρ. ψιλοκομμένος μαϊντανός (3-4 κλωνάρια)
  • 1 κτγ αλάτι
  • μπούκοβο (προσαρμόστε την ποσότητα ανάλογα με τις προτιμήσεις)
  • 2 βραστά αυγά (1/2 αυγό ανά μερίδα)

Εκτέλεση

Πώς βράζουμε ρεβίθια

  1. Μουλιάζουμε τα ρεβίθια: Ξεπλένουμε τα ρεβίθια καλά σε ένα σουρωτήρι και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε άφθονο νερό (τουλάχιστον τριπλάσιο από τον όγκο των ρεβιθιών) και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 8-12 ώρες ή όλη τη νύχτα. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλάτι ή μια πρέζα μαγειρική σόδα στο νερό για πιο μαλακή υφή.
  2. Ξεπλένουμε τα ρεβίθια: Στραγγίζουμε τα μουλιασμένα ρεβίθια και τα ξεπλένουμε καλά με φρέσκο νερό.
  3. Βράζουμε τα ρεβίθια: Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε αρκετό νερό, ώστε να τα καλύπτει κατά τουλάχιστον 5-7 εκατοστά. Αν θέλουμε, προσθέτουμε ένα φύλλο δάφνης, λίγο αλάτι ή και μια σκελίδα σκόρδο για έξτρα γεύση.
  4. Φέρνουμε σε βρασμό: Αφήνουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε: Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφαιρούμε τυχόν αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια. Σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε τα ρεβίθια να σιγοβράσουν για 45-90 λεπτά, ανάλογα με την ποικιλία και την ηλικία τους.
  6. Ελέγχουμε το βράσιμο: Δοκιμάζουμε τα ρεβίθια κάθε 15-20 λεπτά μετά τα πρώτα 45 λεπτά. Είναι έτοιμα όταν έχουν μαλακώσει αρκετά και είναι ευχάριστα στην υφή.
  7. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν: Όταν τα ρεβίθια είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε άμεσα ή να τα αποθηκεύσουμε.

Συμβουλές:

  • Αν βιαζόμαστε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας. Σε αυτή την περίπτωση, τα ρεβίθια θα είναι έτοιμα σε περίπου 20-25 λεπτά.
  • Τα βρασμένα ρεβίθια διατηρούνται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες ή στην κατάψυξη για έως και 3 μήνες.
 

Πώς βράζουμε κινόα

  1. Ξεπλένουμε την κινόα: Τοποθετούμε την κινόα σε ένα σουρωτήρι με μικρές τρύπες και την ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνουμε τη φυσική πικρή γεύση της (σάπωνες).
  2. Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα: Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο (προαιρετικά). Σοτάρουμε την κινόα για 1-2 λεπτά, αν θέλουμε να ενισχύσουμε τη γεύση της.
  3. Προσθέτουμε το υγρό: Προσθέτουμε στην κατσαρόλα νερό ή ζωμό λαχανικών/κοτόπουλου σε αναλογία 1 μέρος κινόα προς 2 μέρη υγρού. Για παράδειγμα, 1 φλιτζάνι κινόα χρειάζεται 2 φλιτζάνια νερό. Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο αλάτι.
  4. Βράζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά: Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι και αφήνουμε την κινόα να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά.
  5. Ξεκουράζουμε την κινόα: Μόλις απορροφηθεί το υγρό, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνουμε την κινόα να "ξεκουραστεί" με το καπάκι κλειστό για 5 λεπτά.
  6. Ανακατεύουμε: Χρησιμοποιούμε ένα πιρούνι για να αφρατέψουμε την κινόα και να την κάνουμε πιο αφράτη.
  Για τη σαλάτα
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε τα ρεβίθια, την κινόα, τα τριμμένα καρότα, τα ντοματίνια και τον μαϊντανό.
  • Προσθέτουμε το αβοκάντο και ανακατεύουμε προσεκτικά ώστε να μη λιώσει.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και το μπούκοβο και ανακατεύουμε καλά.
  • Σερβίρουμε τη σαλάτα και προσθέτουμε από 1/2 βραστό αυγό σε κάθε μερίδα.
Cool Artisan