Η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου έχει πάντα τη γεύση της φανουρόπιτας. Είναι ένα νηστίσιμο κέικ που φτιάχνεται σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας με μεγάλη συμβολική αξία.
H ιστορία της Φανουρόπιτας
Η παράδοση λέει ότι η Μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή. Ήταν σκληρή και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν απάνθρωπα. Μάλιστα, εξαιτίας της κακίας της, πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά δεν τα κατάφερε. Ο Άγιος παρακάλεσε, να μην φτιάχνουν τίποτα για αυτόν, αλλά μόνο για την μνήμη και την ψυχή της μητέρας του.
Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν στις 27 Αυγούστου Φανουρόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και τις διαβάζει ο παππάς, τις μοιράζουν στη γειτονιά, με την ευχή να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Θεός σχωρεσ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου». Την Φανουρόπιτα δεν την χαράζουμε. Το πρώτο χάραγμα το κάνει ο Ιερέας στην εκκλησία, σχηματίζοντας ένα Σταυρό, όταν διαβάζει τις πίτες.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι 7 ή 9 παραδοσιακά, καθώς συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες της δημιουργίας και τα τάγματα των αγγέλων.
Η λατρεία του Αγίου Φανουρίου ξεκίνησε από την Ρόδο όπου και βρέθηκε η εικόνα του. Η λατρεία εξαπλώθηκε στα γύρω νησιά και στην Κρήτη και αργότερα σε όλη την Ελλάδα. Επικρατεί η αντίληψη ότι ο Άγιος Φανούριος φανερώνει ότι του ζητήσεις. Παραδοσιακά λένε οι πιστοί «Άγιε μου Φανούρη, φανέρωσε μου το… και εγώ θα φτιάξω μια πίτα για την ψυχή της μάνας σου» . Κοιμούνται, βλέπουν στον ύπνο τους την απάντηση και έπειτα κανουν την πίτα, την πηγαίνουν στην εκκλησία να διαβαστεί από κληρικό και μετά την μοιράζουν ζητώντας να συγχωρεθεί η μητέρα του Αγίου.
Δες εδώ το βίντεο:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υλικά
- 750 ml φρεσκοστυμμένο πορτοκάλι
- 100 γρ. ζάχαρη
- 150 ml ελαιόλαδο
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 800 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο)
- 1 κ.σ. baking powder
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1 κ.γλ. γαρίφαλο
- 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- 200 γραμμ. κορινθιακή σταφίδα
- ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Σε έν μεγάλο μπολ, βάζουμε όλα τα υγρά: το χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το ξύσμα από τα πορτοκάλια.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη.
- Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα στερεά υλικά: το αλεύρι, το baking powder, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο.
- Ανακατεύουμε καλά με ένα αυγοδάρτη.
- Ενώνουμε τα υγρά με τα στερεά και αναμειγνύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
- Προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε ξανά.
- Μεταφέρουμε σε στρογγυλό ταψί ή σε ένα ταψάκι με αποσπώμενα τοιχώματα για εύκολο ξεφορμάρισμα. Βάζουμε λαφόκολλα στη βάση του ταψιού, λαδώνουμε κι αλευρώνουμε ελαφρώς τα τοιχώματα.
- Ψήνουμε στους 180°C, στον αέρα, στην προτελευταία σχάρα, για 45 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
- Η φανουρόπιτα είναι έτοιμη όταν μπήγοντας ένα μαχαίρι στην πίτα αυτό βγαίνει στεγνό.