H εποχή της βεράντας είναι επίσημα εδώ! Και αυτό σημαίνει ότι το brunch του Σαββατοκύριακου βγαίνει στο μπαλκόνι, στον κήπο, στη βεράντα! Ποιο είναι όμως το σημείο εκκίνησης του brunch; Ο καφές! Ο παγωμένος, αρωματικός φρέντο που σε βοηθά να ξεκινήσεις τη μέρα σου σωστά και να συντροφεύσεις γευστικά όλες τις λιχουδιές που θα ετοιμάσεις.
Σήμερα, εκτός από τις συνταγές θα σου μιλήσω και για ένα θέμα που έχει ταλανίσει πολύ το σπιτικό μου. Το σωστό Fredo και πως να το φτιάξεις!
Πως να φτιάξεις τέλειο Fredo Espresso
Το πρώτο και κύριο μέλημα είναι να προμηθευτείς το σωστό τύπο καφέ ανάλογα με το πως σου αρέσει να πίνεις τον καφέ σου. Ιδανική ποικιλία για Freddo Espresso είναι ο Kenya που μπορείς να προμηθευτείς σε κάψουλες από τα Starbucks. Είναι ένας έντονος καφές, ιδανική πρόταση για κρύο ρόφημα για αναζωογόνηση το καλοκαίρι λόγω της ζωηρής οξύτητάς του και των γεύσεων εσπεριδοειδών που αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο όσο ο καφές κρυώνει. Διαθέτει υψηλή οξύτητα και γεμάτο σώμα. Δες εδώ τα βήματα για να το φτιάξεις:
- Ξεκινάμε παρασκευάζοντας δύο μονά espresso με κάψουλες Starbucks Kenya. Οι δύο κάψουλες είναι απαραίτητες όταν μιλάμε για freddo. Και πάντα τις «τρέχουμε» σε κανονική δόση και όχι σε lungo.
- Έχοντας ολοκληρώσει την εκχύλιση, όσοι θέλουν να προσθέσουν ζάχαρη, το κάνουν σε αυτό το σημείο και την ανακατεύουμε για να διαλυθεί με ένα κουταλάκι. Προσωπικά εγώ τον προτιμώ σκέτο. Χοντρικά υπάρχει ένας γενικός κανόνας που λέει ότι αν θέλουμε να πετύχουμε την ίδια γλυκύτητα βάζουμε σχεδόν διπλάσια ποσότητα ζάχαρης απ’ ότι στον ζεστό διπλό espresso. Αυτό όμως εξαρτάται από το δικό σου γευστικό κριτήριο.
- Προσθέτουμε παγάκια σε ποσότητα της επιλογής μας και χτυπάμε τον καφέ με τον πάγο στην φραπεδιέρα. Αν θες μπορείς να τον χτυπήσεις και στο shaker. Θεωρώ πως τα μεγάλα παγάκια ενδείκνυνται στην περίπτωση που θα κάνουμε αρκετή ώρα να πιούμε τον καφέ μας. Τα μικρά λιώνουν πολύ γρήγορα και «νερώνουν» τη γεύση. Σε καμμία περίπτωση δεν βάζω τριμμένο πάγο
- Αναδεύω τον καφέ με τα παγάκια να κρυώσει και σερβίρω σε χαμηλό ποτήρι. Το κτύπημα είναι καλύτερο όταν είναι διακεκομμένο (σαν παλμός) για να μην αφρίσει πολύ ο καφές. Αν θες μπορείς να το φτιάξεις και στο shaker.
- Αφού χτυπήσουμε τον καφέ με τα παγάκια, τον σερβίρουμε μαζί με τα παγάκια σε χαμηλό ποτήρι.
- Προσωπικά επιλέγω να έχω στο σπίτι λεπτά καλαμάκια γιατί απολαμβάνεις καλύτερα τη γεύση του καφέ. Επειδή όμως, τα πλαστικά καλαμάκια έχουν γίνει ένα οικολογικό ταμπού στις μέρες μας (και δίκιο έχουν) το έχω γυρίσει σε χάρτινα καλαμάκια. Είναι και πιο ωραία για το instagram όπως βλέπεις στη φωτογραφία.
Πως να φτιάξεις τέλειο Fredo Cappuccino
Η αφετηρία μας και εδώ είναι η σωστή ποικιλία καφέ. Δεν ταιριάζουν όλοι οι καφέδες σε freddo cappuccino. Για να πετύχω το σωστό αποτέλεσμα, όπως αυτό που θα είχα αν έπινα καφέ έξω (από επαγγελματικό χέρι) επιλέγω τον Colombia, που παίρνω σε κάψουλες από καταστήματα Starbucks. Προέρχεται από την Κολομβία και μάλιστα καλλιεργείται σε μια φάρμα σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων στις Άνδεις, σε μια ηφαιστειογενή περιοχή. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι άλλωστε διάσημη σε όλο τον πλανήτη ως τέλεια πηγή για απολαυστικό καφέ.
Για να φτιάξουμε τον καφέ μας σε αυτή την περίπτωση ακολουθούμε την ίδια διαδικασία που κάνουμε και στο freddo espresso με μόνη διαφορά ότι δεν ανακινούμε τον καφέ με τα παγάκια σε σέικερ ή μιξεράκι.
Για το αφρόγαλα υπάρχουν δύο τρόποι:
- Για freddo cappuccino ετοιμάζουμε το αφρόγαλα, χρησιμοποιώντας γάλα χαμηλών λιπαρών ή εντελώς άπαχο, φραπεδιέρα και μεταλλικό σκεύος ή το απλό μίξερ καφέ. Χτυπάμε μέχρι να γίνει παχύρευστο. Ρίχνουμε το πυκνό αφρόγαλα που σχηματίστηκε επάνω στον πάγο και προσθέτουμε τον espresso.
- Μπορούμε να ετοιμάσουμε το αφρόγαλα χρησιμοποιώντας μια γαλλική πρέσα. Απλά, βάζουμε το κρύο γάλα χαμηλών λιπαρών ή 0% στη γαλλική πρέσα και ανεβοκατεβάζουμε το έμβολό της περίπου 10 φορές. Το αποτελέσμα είναι ένα εξαιρετικό αφρόγαλα.
Tips:
- Αν χρησιμοποιήσεις φυτικό γάλα (όπως εγώ) να είσαι προετοιμασμένος/η για ένα αφρόγαλα με μικρή διάρκεια ζωής που σύντομα θα διαλυθεί μέσα στο γάλα.
- Οι κάψουλες Starbucks είναι απόλυτα συμβατές με οικιακές μηχανές κατασκευαστών όπως Krups, DeLonghi, Nespresso και λοιπές οικιακές μηχανές που λειτουργούν με κάψουλα Nespresso. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μηχανές Tassimo, Dolce Gusto ή σε επαγγελματικές μηχανές Nespresso.
- Στο πρόγραμμα ανακύκλωσής των Starbucks μπορούμε να ανακυκλώσουμε οποιαδήποτε κάψουλα από οποιαδήποτε εταιρία
Και 4 (γλυκές και αλμυρές συνταγές για να δημιουργήσεις το ιδανικό, σπιτικό brunch. Κάνε κλικ πάνω στη φωτό για να δεις τη συνταγή
Ανοιχτό σάντουιτς με σωταρισμένα μανιτάρια και σπανάκι