To ψήσιμο των λαχανικών στο airfryer δίνει μια ξεχωριστή, ουμάμι γεύση ενώ ο συνδυασμός τους με τα ρεβίθια απογειώνει τη σούπα σε θρεπτική αξία.
Διατροφική Ανάλυση Ανά Μερίδα (6 μερίδες)
- Θερμίδες: ~278 kcal
- Πρωτεΐνη: ~8.4 γρ.
- Υδατάνθρακες: ~35.8 γρ.
- Λίπη: ~11.7 γρ.
Διάβασε Επίσης:
- 5 γλυκές, light συνταγές – χωρίς ζάχαρη – με 3 μόνο υλικά
- 10 light συνταγές με κοτόπουλο, χαμηλές σε θερμίδες – φουλ σε πρωτεΐνη
- 10 Σαλάτες που είναι και κυρίως γεύμα για διατροφή κι αποτοξίνωση
- Παστίτσιο: με 240 θερμίδες στο κομμάτι/γρήγορο και light
- 6 γλυκές συνταγές για σωστή διατροφή (χωρίς ζάχαρη) με 4 μόνο υλικά
Υλικά
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 480 γρ. ρεβίθια (βρασμένα)
- 1 πατάτα
- 1 γλυκοπατάτα
- 2 καρότα
- 1 λεμόνι (χυμός)
- 1 κουταλιά ταχίνι
- 1 κτγ μπούκοβο
- 1/2 κτγ κόκκινο γλυκό πιπέρι
Κρουτόν για το σερβίρισμα
- 4 φέτες ψωμί (κατά προτίμηση μπαγιάτικο)
- 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα μυρωδικά π.χ. ρίγανη, θυμάρι
- 1 κτγ πιπέρι με κουρκουμά
- 1/4 κτγ κύμινο
- 1/4 κτγ κάρι
- Αλάτι
Εκτέλεση
Προετοιμασία και Ψήσιμο στο Airfryer
- Προθερμαίνουμε το airfryer στους 180°C.
- Σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και τα ρεβίθια. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
- Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά για να καλυφθούν όλα τα υλικά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του airfryer και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Ετοιμασία της Σούπας
- Μεταφέρουμε τα ψημένα λαχανικά και ρεβίθια σε μια κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε περίπου 700 ml νερό ή ζωμό λαχανικών, ανάλογα με το πόσο πηχτή θέλουμε τη σούπα.
- Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.
- Προσθέτουμε το ταχίνι και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
Πολτοποίηση
- Χρησιμοποιούμε ένα ραβδομπλέντερ για να πολτοποιήσουμε τη σούπα μέχρι να γίνει λεία.
- Αν είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό ή ζωμό.
- Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε επιπλέον αλάτι, πιπέρι ή μπαχαρικά αν χρειάζεται.
Κρουτόν για το Σερβίρισμα
Προετοιμασία Ψωμιού:- Κόβουμε το ψωμί σε μικρούς κύβους (περίπου 1,5-2 εκ.).
- Τοποθετούμε τους κύβους σε ένα μεγάλο μπολ.
- Ραντίζουμε τους κύβους ψωμιού με το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε αλάτι, σκόνη σκόρδου, πάπρικα και μυρωδικά. Ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν όλα τα κομμάτια.
- Ρίχνουμε τους κύβους ψωμιού στον κάδο του airfryer σε μία στρώση (αν έχουμε μεγάλη ποσότητα, ψήνουμε σε δόσεις).
- Ψήνουμε στους 180°C για 6-8 λεπτά, ανακινώντας τον κάδο στα μισά του χρόνου για ομοιόμορφο ψήσιμο.
- Μόλις τα κρουτόν πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και γίνουν τραγανά, είναι έτοιμα.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο.
- Τα χρησιμοποιούμε ως γαρνιτούρα για τη σούπα.