THE ORIGINAL CHEESEPIE OF THESSALONIKI

Sorry, this entry is only available in Greek.

Ingredients

Για τη γέμιση
  • 300 ml φρέσκο γάλα
  • 500 γρ. κασέρι, τριμμένο στο λεπτό
  • 2 αυγά, ελευθέρας βοσκής
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το στήσιμο
  • 10 φύλλα κρούστας
  • 200 ml φρέσκο γάλα
  • 2 αυγά, ελευθέρας βοσκής
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 50 ml ελαιόλαδο (για το άλειμμα)

Instructions

Για τη γέμιση
  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και το φέρνουμε σε σημείο βρασμού, χωρίς όμως να καεί.
  • Προσθέτουμε το τριμμένο κασέρι και ανακατεύουμε καλά να λιώσει.
  • Προσθέτουμε το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Καλύπτουμε με μια μεμβράνη την επιφάνεια της κατσαρόλας, να εφάπτεται στο μείγμα και αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά.
  • Χτυπάμε καλά τα αυγά σε ένα μπολ και έπειτα τα ρίχνουμε στο μείγμα που έχει πάρει θερμοκρασία δωματίου. Ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη να ενσωματωθούν πλήρως.
  • Προαιρετικά προσθέτουμε αλάτι. Για εμένα το κασέρι είναι αρκετά αλμυρό και δεν χρησιμοποιώ έξτρα αλάτι.
Για το στήσιμο της πίτας
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και αλείφουμε το ταψί με λίγο ελαιόλαδο.
  • Τοποθετούμε τα 5 φύλλα στη βάση του ταψιού μας, αλοίφοντας με ελαιόλαδο το καθένα ξεχωριστά. Θέλουμε τα φύλλα να καλύψουν καλά τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  • Τοποθετούμε και τα άλλα 5 φύλλα στη βάση του ταψιού μας, αλοίφοντας με ελαιόλαδο το καθένα ξεχωριστά.
  • Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων, στρίβοντάς τες με τα δάχτυλά μας ώστε να δημιουργηθεί ένα κορδόνι. Αν βλέπουμε ότι το κορδόνι βγαίνει αρκετά "χοντρό" κουρέβουμε τα φύλλα με ένα ψαλίδι.
  • Αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας
  • Με ένα πριονωτό μαχαίρι χαράσσουμε τα κομμάτια και κόβουμε το "κορδόνι" που έχουμε φτιάξει. Το μαχαίρι δεν πρέπει να φτάσει στη βάση της πίτας γιατί αν κόωουμε τα φύλλα της βάσης δεν θα ψηθούν ομοιόμορφα.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το αλατοπίπερο για δυο λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα εντελώς ομοιογενές μείγμα.
  • Περιχύνουμε την πίτα και αφήνουμε 10 λεπτά να απορροφηθεί το μείγμα.
  • Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στο χαμηλό ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει αλλά να ψηθεί και από κάτω. Αν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο φούρνο μας, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για τα πρώτα 30 λεπτά του ψησίματος.
  • Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά και έπειτα κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *