search

Ποιο ρύζι να επιλέξεις ανάλογα το φαγητό που θα φτιάξεις

 

Σε μπερδεύουν και σένα οι ποικιλιές ρυζιού; Αναρωτιέσαι τι ρύζι είναι πιο σωστό να βάλεις στα γεμιστά; Γνωρίζεις ότι το ριζότο χρειάζεται αρμπόριο αλλά το μπονέτ που χρησιμοποιείται;

Ποιες ποικιλίες ρυζιού θα βρεις στο ράφι του σούπερ μάρκετ και πως θα τις ξεχωρίσεις αναλόγως τι μαγειρεύεις; 

1. Αρμπόριο

Είναι το άσπρο ρύζι με τον στρογγυλό, παχουλό κόκκο και τη μεγάλη του περιεκτικότητα σε άμυλο η οποία δίνει τη χαρακτηριστική κρεμώδη υφή στο ριζότο. Μαγειρεύεται σε 20 λεπτά και αντέχει στο διαρκές ανακάτεμα.

Μ’ αυτό θα φτιάξεις ριζότο.

2. Νυχάκι

Το επτό, μακρύκοκκο και με λευκό κρυσταλλιζέ ρύζι. Λίγο πιο σκληρό ρύζι και με λιγότερο άμυλο. Μαγειρεύεται σε νερό που κοχλάζει ή στον ατμό.

Είναι κατάλληλο για πιλάφι

3. Καρολίνα

Είναι το πιο δημοφιλές. Χυλώνει και σπάει εύκολα αλλά δεν συνιστάται για ριζότο, γιατί ο κόκκος του δεν είναι τόσο ανθεκτικός στο ανακάτεμα.

Το βάζουμε στις σούπες, στα γιουβαρλάκια, στους ντολμάδες και στα γεμιστά.

4. Γλασέ

Είναι ιδιαίτερα αμυλώδες και με πηκτική ιδιότητα.

Είναι ιδανικό για σούπες, πίτες και γλυκά, όπως το ρυζόγαλο.

5. Μπονέτ (ή Parboiled ή τύπου Αμερικής)

Το ξεχωρίζεις από το χαρακτηριστικό υποκίτρινο χρώμα του που οφείλεται στην ειδική επεξεργασία του καρπού με ατμό. Παραμένει πάντα σπυρωτό, κάτι που το κάνει τέλειο για πιλάφι.

6. Basmati & Jasmine

Το basmati και το jasmine είναι ποικιλίες ρυζιού φυσικά αρωματικές που δεν θα μαγειρέψεις με κάποιον ζωμό προκειμένου να μην αλλοιώσεις το φυσικό τους άρωμα.

Ιδανικά για ρύζι ατμού, ασιατικά πιάτα και διάφορες έθνικ συνταγές με κοτόπουλο ή ψάρι.

7. Ρύζι καστανό

Το αγαπημένο των ανθρώπων που αγαπούν τα τρόφιμα με τη μικρότερη επεξεργασία. Διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά, είναι σίγουρα πλούσιο σε φυτικές ίνες και με μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με τα παραδοσιακά ρύζια.

Θα το δοκιμάσεις για να αντικαταστήσεις το ρύζι νυχάκι απλά θα φροντίσεις να το βράσεις λίγη περισσότερη ώρα.

8. Ρύζι άγριο

Είναι μαύρο στην όψη  κι έχει σκληρό και λεπτό κόκκο. Χρειάζεται μούλιασμα, τουλάχιστον 30 λεπτών, πριν το βράσιμο.

Στις περισσότερες συνταγές συνδυάζεται με κάποιο λευκό ρύζι, δίνοντας νόστιμες γαρνιτούρες.

Διάβασε επίσης:

Παραδοσιακή συνταγή για τα πιο μελωμένα Γεμιστά

Κοτόπουλο με ρύζι κι αρακά σε σάλτσα ντομάτας

Κοτόπουλο με ρύζι στο φούρνο

Τηγανητό ρύζι με κοτόπουλο

Σαλάτα φακόρυζο με τόνο



Cool Artisan