search

Παραδοσιακή συνταγή για τα πιο μελωμένα Γεμιστά

Το απόλυτο “μαμαδίστικο” φαγητό για το καλοκαίρι! Μια συνταγή συνώνυμη με την ελληνική παράδοση, τα γεμιστά δεν μπορούν να λείπουν από το οικογενειακό τραπέζι.

Μυστικά για μελωμένα γεμιστά:

  1. Είναι ένα φαγητό που θέλει μπόλικο και καλό λαδάκι για να νοστιμέψει αλλά και για να μαγειρευτεί σωστά.
  2. Για να πετυχείς το καλύτερο αποτέλεσμα στο ψήσιμο και μέλωμα του φαγητού κάλυψε το ταψί με αλουμινόχαρτο (ή χρησιμοποίησε γάστρα) και ψήσε τα γεμιστά στους 160°C για 2 ώρες. Διαφορετικά, ψήνουμε στους 180°C για 1 ώρα. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο στο τέλος για ελαφρώς ξεροκαμμένο αποτέλεσμα στα καπάκια των λαχανικών.
  3. Το μυστικό της γεύσης κρύβεται στα λαχανικά. Διάλεξε φρέσκες ντομάτες και πιπεριές, και βέβαια πάντα στην εποχή τους.
  4. Παραδοσιακά χρησιμοποιούμε ρύζι καρολίνα. Μπορείς βέβαια να χρησιμοποιήσεις ό,τι ρύζι ταιριάζει στις γεύσεις σου, όπως μαύρο, άγριο ακόμα και μπασμάτι.


Υλικά

  • 6 τομάτες
  • 3 πιπεριές (για γεμιστά)
  • 2 πατάτες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 1 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι ρύζι
  • 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο
  • 1/2 μικρό μάτσο φρέσκο μαϊντανό
  • 1/2 μικρό μάτσο φρέσκο δυόσμο
  • 2 κτσ κουκουνάρι
  • 2 κτσ σταφίδα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το μισό ελαιόλαδο μέσα στο ταψί μας
  • Κόβουμε 1 φέτα απ’ την επάνω πλευρά της τομάτας (να μείνει ενωμένη με την υπόλοιπη τομάτα) και με ένα κουτάλι αδειάζουμε την ψίχα της αφήνοντας αρκετή σάρκα πάνω στη φλούδα για να μην ανοίξουν τα γεμιστά
  • Κόβουμε 1 φέτα απ’ το πάνω μέρος της κάθε πιπεριάς και καθαρίζουμε από τα σποράκια.
  • Βάζουμε τις τομάτες και τις πιπεριές μέσα στο ταψί.
  • Μεταφέρουμε την ψίχα από τις ντομάτες σε ένα μπλέντερ, προσθέτουμε και το κρεμμύδι, το μισό ελαιόλαδο και χτυπάμε στο blender μέχρι να έχουμε μια παχύρευστη σάλτσα
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ρύζι, τη μισή σάλτσα τομάτας, το κουκουνάρι, τα μυρωδικά, τις σταφίδες, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
  • Γεμίζουμε τα λαχανικά μας μέχρι τα 3/4, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι.
  • Τοποθετούμε και τις πατάτες ανάμεσα στις τομάτες και τις πιπεριές
  • Τέλος περιχύνουμε με τον υπόλοιπο χυμό τομάτας από το blender. Θέλουμε να φτάσει περίπου στη μέση του ταψιού.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις για 1 ώρα, το πρώτο μισάωρο σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο. Έπειτα το αφαιρούμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Cool Artisan