search

Κοτόπουλο με ρύζι στο φούρνο

Ένα πιάτο της βόρειας Ελλάδας, μια παραδοσιακή συνταγή με πολύ υψηλή διατροφική αξία που συνδυάζει το κοτόπουλο με τον πιο καλό υδατάνθρακα το ρύζι – στο ταψί! Το αποτέλεσμα είναι λαχταριστά βελούδινο και πεντανόστιμο, δίνοντας αποτέλεσμα σαν γιουβέτσι. Το ρύζι χυλώνει υπέροχα ενώ το κοτόπουλο ξεροψήνεται στη επιφάνεια.

Tip 1: Εκτός από κοτόπουλο μπορείς να το κάνεις και με κόκκορα!

Tip 2: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ρύζι καρολίνα αλλά και μαύρο ή άγριο αν θες.



Υλικά

  • 1 κοτόπουλο γύρω στο 1 ½ κιλό
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 καρότα
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 200 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 2 λεμόνια (χυμό)
  • Λίγο μαϊντανό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Γιαούρτι στραγγιστό για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Παίρνουμε ένα κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια (ή ζητάμε από τον κρεοπώλη να το κόψει σε μερίδες).
  • Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το σκουπίζουμε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας.
  • Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  • Πλένουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι.
  • Βάζουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ τηγάνι.
  • Μόλις κάψει σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα θωρακίζουμε καλά από όλες τις πλευρές.
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε λίγο λάδι.
  • Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και το ρύζι.
  • Θέλουμε να τα "ιδρώσουμε" ελαφρώς στο λάδι.
  • Σβήνουμε με το χυμό των λεμονιών
  • Προσθέτουμε 3 φλυτζάνια νερό, αλάτι και πιπέρι.
  • Μεταφέρουμε και το κοτόπουλο από το τηγάνι.
  • Σιγοβράζουμε για 3ο λεπτά.
  • Τέλος μεταφέρουμε σε ταψί και ψήνουμε στους 180°C στον αέρα για ακόμα 30 λεπτά.
  • Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  • Σερβίρουμε ζεστό με στραγγιστό γιαούρτι στο πλάι.
Cool Artisan