Ένα πιάτο της βόρειας Ελλάδας, μια παραδοσιακή συνταγή με πολύ υψηλή διατροφική αξία που συνδυάζει το κοτόπουλο με τον πιο καλό υδατάνθρακα το ρύζι – στο ταψί! Το αποτέλεσμα είναι λαχταριστά βελούδινο και πεντανόστιμο, δίνοντας αποτέλεσμα σαν γιουβέτσι. Το ρύζι χυλώνει υπέροχα ενώ το κοτόπουλο ξεροψήνεται στη επιφάνεια.
Tip 1: Εκτός από κοτόπουλο μπορείς να το κάνεις και με κόκκορα!
Tip 2: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ρύζι καρολίνα αλλά και μαύρο ή άγριο αν θες.
Υλικά
- 1 κοτόπουλο γύρω στο 1 ½ κιλό
- 50 ml ελαιόλαδο
- 2 καρότα
- 1 κρεμμύδι
- 2 κλωνάρια σέλερι
- 200 γρ. ρύζι καρολίνα
- 2 λεμόνια (χυμό)
- Λίγο μαϊντανό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Γιαούρτι στραγγιστό για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Παίρνουμε ένα κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια (ή ζητάμε από τον κρεοπώλη να το κόψει σε μερίδες).
- Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το σκουπίζουμε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας.
- Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
- Πλένουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι.
- Βάζουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ τηγάνι.
- Μόλις κάψει σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα θωρακίζουμε καλά από όλες τις πλευρές.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε λίγο λάδι.
- Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και το ρύζι.
- Θέλουμε να τα "ιδρώσουμε" ελαφρώς στο λάδι.
- Σβήνουμε με το χυμό των λεμονιών
- Προσθέτουμε 3 φλυτζάνια νερό, αλάτι και πιπέρι.
- Μεταφέρουμε και το κοτόπουλο από το τηγάνι.
- Σιγοβράζουμε για 3ο λεπτά.
- Τέλος μεταφέρουμε σε ταψί και ψήνουμε στους 180°C στον αέρα για ακόμα 30 λεπτά.
- Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Σερβίρουμε ζεστό με στραγγιστό γιαούρτι στο πλάι.