Το κανταΐφι ήταν πάντα για μένα ένα από τα πιο αγαπημένα υλικά για γλυκές και αλμυρές πίτες! Σήμερα το χρησιμοποιώ για να “εξελίξω” την κλασική συνταγή της μανιταρο-τυρόπιτας.
Υλικά
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 1 πακέτο κανταΐφι (500 γρ.)
- 500 γρ μανιτάρια (τύπου σαμπινιόν)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο, για το σωτάρισμα
- 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
- 350 γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης
- 250 γρ. φέτα
- 250 γρ. γραβιέρα
- 150 γρ. γιαούρτι
- 150 γρ. γάλα
- 4 αυγά μέτρια
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει.
- Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες και τα σωτάρουμε μέχρι να χάσουν όλο τον όγκο τους.
- Προσθέτουμε το θυμάρι και σιγομαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
- Λιώνουμε τα 100 γρ. βούτυρο σε ένα τηγανάκι.
- Με ένα πινελάκι βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος 25x35 εκ. με λίγο από το βούτυρο που λιώσαμε προηγουμένως.
- Ξάνουμε καλά το κανταΐφι με τα δάχτυλα μας σε ένα μπολ. Στρώνουμε το μισό φύλλο κανταΐφι στο πυρίμαχο σκεύος.
- Τρίβουμε όλα τα τυριά μαζί και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια στα τυριά και ανακατεύουμε.
- Τα στρώνουμε πάνω από το κανταΐφι αφήνοντας ένα-δύο εκατοστά κενό από τα άκρα του πυρίμαχου σκεύους.
- Από πάνω στρώνουμε το υπόλοιπο κανταΐφι και με την παλάμη μας πιέζουμε λίγο το κανταΐφι, ώστε να "κάτσει" καλά πάνω στο ταψάκι.
- Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας στην περιφέρεια του ταψιού, ώστε να ενωθούν τα 2 "φύλλα" και να μην φύγουν τα τυριά κατά το ψήσιμο.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι με το γάλα και τα χτυπάμε με ένα αυγοδάρτη.
- Προσθέτουμε τα αυγά, το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και το πιπέρι και χτυπάμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν
- Περιχύνουμε ομοιόμορφα στο κανταΐφι.
- Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 35 λεπτά.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, κατεβάζουμε στους 190° C και ψήνουμε ακόμη 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
- Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια