To αιώνιο δίλημμα: Μελομακάρονα ή Κουραμπιέδες; Αν προτιμάς κουραμπιέδες κάνε κλικ εδώ
Για να σου πετύχουν τα μελομακάρονα διάβασε προσεκτικά τα παρακάτω tips:
- Αν θέλεις τα μελομακάρονά σου να είναι λίγο μελωμένα άφησε τα (κατά τη διάρκεια του μελώματος) μέχρι να σταματήσουν να βγάζουν φυσαλίδες, διαφορετικά τα αφήνεις περισσότερη ώρα.
- Για να μην σου “σπάσουν” την ώρα που θα τα μελώνεις, θα πρέπει το ένα από τα δύο (ή τα μελομακάρονα ή το σιρόπι) να είναι ζεστό και το άλλο κρύο. Προσωπικά προτιμώ κρύο σιρόπι και ζεστά μελομακάρονα, κατευθείαν από τον φούρνο.
- Προσοχή στο ψήσιμο! Θα πρέπει να ψήσεις τα μελομακάρονα μέχρι να πάρουν χρώμα, όχι παραπάνω γιατί μετά δεν θα μπορούν να ρουφήξουν το σιρόπι.
- Ένα παραδοσιακό μυστικό για πιο νόστιμα μελομακάρονα είναι το εξής: Aφού έχεις πλάσει την ζύμη, πριν φτιάξεις το σχήμα του μελομακάρονου, βάλε ένα ολόκληρο καρύδι στη μέση της ζύμης (ολόκληρο όχι τριμμένο) και μετά πλάσε το μελομακάρονο. Το μελομακάρονο και θα πάρει την γεύση από το καρύδι αλλά και θα είναι σαν γεμιστό.
- Το μέλι που θα χρησιμοποιήσεις για το σιρόπιασμα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτόρρευστο (δηλαδή ανθέων ή θυμαρίσιο). Και αυτό ώστε αν προστεθεί αδιάλυτο να διαποτίσει εύκολα το ζυμάρι.
- Μην ρίξεις όλο το αλεύρι από την αρχή γιατί μπορεί να σου βγει πολύ σφιχτή η ζύμη. Ρίχνε λίγο- λίγο για να παρακολουθείς πόσο θα χρειαστεί.
Σοκολατένια μελομακάρονα
- Πάντα επιλέγεις κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας ή γάλακτος, ανάλογα με την προτίμησή σου.
- Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί προσθέτωντας μέσα λίγο σπορέλαιο για να γίνει πιο γυαλιστερή η σοκολάτα.
- Βουτάς τα μελωμένα μελομακάρονα μέσα στη σοκολάτα ένα – ένα αφού τα αφήσεις να κρυώσουν πρώτα καλά.
- Τα βγάζεις, πασπαλίζεις με τρυμμένο καρύδι και τα αφήνεις πάνω σε μια λαδόκολλα μέχρι να κρυώσει η σοκολάτα.
- Αντί για τρυμμένο καρύδι μπορείς να πασπαλίσεις με τρυμμένο φυστίκι Αιγίνης.
Υλικά
Για τα μελομακάρονα- 400 γρ. χυμός πορτοκαλιού (και το ξύσμα από τα πορτοκάλια)
- 250 γρ. ηλιέλαιο
- 250 γρ.ελαιόλαδο
- 80 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο (δίνει ωραίο άρωμα)
- 30 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1/4 κ.γ. κανέλα
- 1/5 κ.γ. γαρίφαλο
- 1.200 γρ. αλεύριγια όλες τις χρήσεις
- 500 γρ. καρύδια χοντροκομμένα για το σερβίρισμα
- Έξτρα μέλι για το σερβίρισμα
- 500 γρ. νερό
- 700 γρ. ζάχαρη
- 1 πορτοκάλι, πλυμμένο, κομμένο στα 2
- 3 ξυλάκια κανέλας
- 100 γρ. μέλι
Εκτέλεση
Για το Σιρόπι- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας.
- Αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό (από όταν αρχίσει ο βρασμός) και αποσύρουμε.
- Ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Σ’ ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε την άχνη, τη σόδα και όλα τα μυρωδικά.
- Ανακατεύουμε με το χέρι πολύ καλά και προσθέτουμε το αλεύρι σε δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι για λίγο, γιατί δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα το μείγμα για να μη σφίξει.
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους με τον τρίφτη του τυριού.
- Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν ωραίο χρώμα.
- Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε καυτά στο κρύο σιρόπι.
- Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου.
- Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.
- Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι.
- Τοποθετούμε μια στρώση από τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα μελομακάρονα.