Είναι μεσάμυχτα τώρα που σας γράφω αυτή την συνταγή. Προσπαθώ να κάνω δίαιτα αλλά κοιτάζω τις φωτογραφίες και η ανάμνηση αυτού του συνδυασμού γεύσης: κολοκύθας – κρεμμυδιού έχει πλημμυρίσει το στόμα μου. Με το ζόρι κρατιέμαι να μην επιτεθώ στο ψυγείο.
Υλικά
- 1/2 κολοκύθα (καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια)
- 200 γρ γραβιέρα
- 200 γρ κρέμα γάλακτος
- 2 αυγά
- λίγο ελαιόλαδο
Για το κρεμμύδι:
- 400 γρ. κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
- 40 γρ. ελαιόλαδο
- 5 γρ. ζάχαρη
- 35 γρ. ξίδι μπαλσάμικο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβουμε την κολοκύθα σε κυβάκια, την ραντίζουμε με ελαιόλαδο και την ψήνουμε στους 180° για 30 λεπτά.
- Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συχνά.
- Αλατίζουμε και συνεχίζουμε να σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει έντονο χρώμα, και τότε προσθέτουμε τη ζάχαρη.
- Την αφήνουμε να καραμελώσει, σβήνουμε με το ξίδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί εντελώς το ξίδι και να μαλακώσει το κρεμμύδι.
- Βγάζουμε το τηγάνι από το μάτι.
- Ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι την ψημμένη κολοκύθα και με μια ξύλινη σπάτουλα ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το τυρί, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
- Δοκιμάζουμε και προστέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
- Στο τέλος σπάμε στο μείγμα τα δύο αυγά και ανακατεύουμε.
- Γεμίζουμε τη βάση και ψήνουμε στους 180° για 40 με 50 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα στην επιφάνεια.