Δοκίμασα αυτό το γλυκό για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του τελευταίου μου ταξιδιού στη Χαλκιδική. Η βελούδινη υφή και το παιχνιδιάρικο όνομα του: “Αρμενοβίλ” με ενθουσίασαν! Επιστρέφοντας στο σπίτι είχα κρύψει στη βαλίτσα μου τη συνταγή! Και ιδού:
Υλικά
- 1 φυτική σαντιγί σε κονσέρβα
- 1 ζαχαρούχο γάλα
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 500 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
- 150 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 15 μπεζέδες (θα βρείτε έτοιμες μαρέγκες στα ζαχαροπλαστεία ή μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας)
Για τα αµύγδαλα κροκάν:
- 150 γραμμ. αμυγδαλόψιχα
- 150 γραμμ. ζάχαρη
Για σπιτικούς µπεζέδες:
- 3 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 γραμμ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Τοποθετούµε τη φυτική σαντιγί στον κάδο του µίξερ και τη χτυπάµε για 5΄-6΄ δυνατά, µέχρι να σχηµατιστούν απαλές κορυφές.
- Προσθέτουµε το ζαχαρούχο γάλα και τη βανίλια και συνεχίζουµε το χτύπηµα για 3΄-4΄.
- Τέλος προσθέτουµε την κρέµα γάλακτος και απαλά µε σπάτουλα ανακατεύουµε το µείγµα.
- Προσθέτουµε την τριµµένη σοκολάτα, τα αµύγδαλα κροκάν και τους µπεζέδες σπασµένους σε κομμάτια.
- Κρατάµε µερικά αµύγδαλα κροκάν για το food styling.
- Ανακατεύουµε καλά το µείγµα µε σπάτουλα.
- Θα χρησιµοποιήσουµε φόρµα στρογγυλή 22 εκ.. Ντύνουµε τη φόρµα µε µεµβράνη.
- Αδειάζουµε το µείγµα.
- Το παγώνουµε για µία νύχτα στην κατάψυξη.
- Ξεφορµάρουµε, αναποδογυρίζουµε το αρµενοβίλ σε τουρτιέρα και αφαιρούµε τη µεµβράνη.
- Γαρνίρουµε µε τα αµύγδαλα κροκάν που κρατήσαµε
Για τα αµύγδαλα κροκάν:
- Βάζουµε τη ζάχαρη σε τηγάνι και αφήνουµε να λιώσει σε χαµηλή φωτιά.
- Προσθέτουµε τα αµύγδαλα, ανακατεύουµε να καλυφθούν µε την καραµέλα.
- Τα αδειάζουµε σε λαδόκολλα και τα αφήνουµε να κρυώσουν για 10΄ (τελείως).
- Τα σπάµε µε γουδί ή τα χοντροκόβουµε στο µπλέντερ. Το καλοκαίρι εγώ τα κρυώνω στην κατάψυξη για πιο γρήγορο αποτέλεσμα και στη συνέχεια τα χτυπάω στο μπλέντερ.
Για τους µπεζέδες:
- Χτυπάµε τα ασπράδι στον κάδο του µίξερ να σχηµατιστούν απαλές κορυφές.
- Προσθέτουµε βροχηδόν την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουµε το χτύπηµα µέχρι να σφίξει η µαρέγκα καλά.
- Τέλος, µε σπάτουλα ανακατεύουµε απαλά στο µείγµα την άχνη.
- Στρώνουµε λαδόκολλα σε λαµαρίνα.
- Κόβουµε τους µπεζέδες µε κορνέ, αν έχουµε, αλλιώς αφήνουµε κουταλιές από το µείγµα στη λαδόκολλα.
- Ψήνουµε τους µπεζέδες σε προθερµασµένο φούρνο στους 100°C για περίπου 1 ώρα έως 1 ώρα και 15΄.
- Πρέπει να ξεκολλάνε από τη λαδόκολλα και απ’ έξω να είναι τραγανοί. Τους αφήνουµε να κρυώσουν καλά.
Διάβασε επίσης
- 7 αποδοτικά (και οικονομικά) μίξερ χειρός για τις μαγειρικές σου δημιουργίες
- Έρευνα αγοράς: 8 κουζινομηχανές για κάθε σου συνταγή σε πολύ καλή έκπτωση
- 8 ηλεκτρικοί αποχυμωτές έως 50 ευρώ για σπιτικούς χυμούς
- 8 ατμομάγειρες σε έκπτωση για υγιεινά και οικονομικά μαγειρέματα
- Οι 10 καλύτερες μηχανές Espresso που θα δώσουν άρωμα στον απογευματινό καφέ