search

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΜΑΤΑΣ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ

 

Ο κύριος λόγος που λατρεύω την ιταλική κουζίνα είναι ο τρόπος που αξιοποιεί τα συστατικά, την πρώτη ύλη για τη δημιουργία ενός πιάτου. Λίγα, ποιοτικά υλικά αρκούν για να δημιουργήσεις ένα υπέροχο αποτέλεσμα, χωρίς πολλά μπαχαρικά και χωρίς δύσκολες, σύνθετες τεχνικές.

Για τη σημερινή συνταγή χρησιμοποιώ ζυμαρικά Τrecce Primo Gusto. To ιδιαίτερο σχήμα τους θυμίζει πλεξούδα και κάθε φορά που τα μαγειρεύω στο σπίτι νιώθω πως μαγειρεύω σπιτικά μακαρόνια, σαν να μου τα έχει στείλει μια ιταλίδα “nonna”, όπως λένε στα ιταλικά τη γιαγιά. 

Ταιριάζουν ιδανικά με μεσογειακές πρώτες ύλες όπως η ντομάτα, η μελιτζάνα, το σκόρδο και βέβαια η ρικότα και η παρμεζάνα. Είναι ιδανικά ακόμα και για μια πολύ απλή συνταγή, όπως για παράδειγμα με λάδι, σκόρδο και τσίλι.

Σήμερα τα μαγειρεύω σε μια vegan εκδοχή που έμαθα πέρσι το καλοκαίρι στο Μιλάνο. Είναι μια συνταγή που δοκίμασα σε μια μικρή, οικογενειακή trattoria και κάπως “έκλεψα” και την έφερα στα μέτρα μου. Μπορείς να προσθέσεις και έξτρα σκόρδο αν θες “δυνατές συγκινήσεις” στον ουρανίσκο και βέβαια να προσθέσεις βασιλικό για να την δροσίσεις. Η τριμμένη παρμεζάνα είναι σχεδόν υποχρεωτική στο τελείωμα! Αν είσαι vegan μπορείς να προσθέσεις vegan παρμεζάνα.

Πηγή έμπνευσης για τις συνταγές μου είναι τα ταξίδια και το instagram. Τώρα όμως που δεν προβλέπεται να επισκεφτώ την Ιταλία (τουλάχιστον όχι άμεσα) αρκούμαι σε inspiring accounts του instagram. Στο account του Primo Gusto instagram.com/primogusto.gr θα βρεις πολύ υλικό που θα σε εμπνεύσει να μπεις στην κουζίνα και να μαγειρέψεις ιταλικά.



Υλικά

(για 4 μερίδες)
  • 1 συσκευασία ζυμαρικών Trecce Primo Gusto
  • 120 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 μελιτζάνες
  • 7 ντομάτες (τύπου πομοντόρια)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 ματσάκι βασιλικό (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 γρ παρμεζάνα (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση

  • Παιρνάμε τα πομοντόρια από το χοντρό του τρίφτη για να φτιάξουμε τη σάλτσα.
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρά κυβάκια, με πλευρά περίπου ενός εκατοστού.
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ αντικολητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τις σοτάρουμε καλά από όλες τις πλευρές. Θέλουμε τα κυβάκια μελιτζάνας να πάρουν χρώμα αλλά να μην ξεροκαούν.
  • Προσθέτουμε τα τριμμένα πομοντόρια και χαμηλώνουμε την ένταση σε μέτρια προς χαμηλή.
  • Περνάμε μία σκελίδα σκόρδο από το λεπτό του τρίφτη και την προσθέτουμε στο μείγμα.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, σύμφωνα με τα γούστα μας
  • Χαμηλώνουμε την ένταση και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά. Μπορείς να το κάνεις και σε δυνατή φωτιά σε 15 λεπτά αλλά το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο μελωμένο και νόστιμο.
  • Βάζουμε 4 λίτρα νερό, άφθονα αλατισμένο, σε μια κατσαρόλα και το φέρνουμε σε σημείο βρασμού.
  • Προσθέτουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Έπειτα τα στραγγίζουμε και τους προσθέτουμε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.
  • Σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε μια πιατέλα.
  • Προσθέτουμε τη σάλτσα, την τριμμένη παρμεζάνα και μερικά φυλλαράκια βασιλικού.
  • Σερβίρουμε αμέσως.
Cool Artisan