search

Vegan μανιταρόπιτα με τραχανά

Μια μανιταρόπιτα για εμάς που κάνουμε vegan διατροφή που θα είναι σαν να τρως πίτα με κρέας, ή ακόμα και πιο νόστιμη. Το μυστικό για τη σωστή ύφη και γεύση δεν είναι άλλο από το vegan τραχανά Bλάχα που δένει τη γέμιση και πάραλληλα δίνει υπέροχο άρωμα. Δεν θα πιστεύεις πόσο ωραία κόβονται τα κομμάτια και πόσο υπέροχα βελούδινη γίνεται η γέμιση των μανιταριών.

Ο τραχανάς είναι μια τροφή υψηλής διατροφικής αξίας με συστατικά αγνά και θρεπτικά, και συγκεκριμένα ο vegan τραχανάς λαχανικών με σπανάκι, πράσο, πατάτα, κρεμμύδι και καρότο είναι πηγή πολύτιμων φυτικών πρωτεϊνών για τους vegan (και όχι μόνο!) λάτρεις της γεύσης, ενώ από την άλλη η χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τον καθιστά υγιεινή επιλογή πλήρους γεύματος.



Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (12 φύλλα)
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ μανιτάρια πλευρώτους, κομμένα σε φέτες
  • 500 γρ μανιτάρια σαμπινιόν, κομμένα σε φέτες
  • 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε μικρά κυβάκια)
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 ψιλοκομμένη ντομάτα χωρίς σπόρους
  • 100 γρ, vegan τραχανά ΒΛΑΧΑ
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας μπούκοβο
  • 150 γρ καρύδια χοντροκομμένα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο για άρωμα

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σε φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά, για 4-5 λεπτά, μέχρι να πιουν τα υγρά τους.
  • Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και το μπούκοβο.
  • Τέλος προσθέτουμε τον τραχανά που θα δέσει τη γέμιση.
  • Βράζουμε τη γέμιση για λίγα λεπτά, μέχρι να πιει τα υγρά της.
  • Αφού κρυώσει η γέμιση ελαφρά, προσθέτουμε το καρύδι που θα δώσει γεύση σαν “κρέας”.
  • Τελειώνουμε με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε.
  • Αλείφουμε ένα ταψί 30 x 40 εκ. με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε 6 φύλλα κρούστας, αλείφοντας ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε τη γέμιση μανιταριών και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
  • Καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα 6 φύλλα κρούστας τα οποία λαδώνουμε ενδιάμεσα.
  • Χαράζουμε την πίτα στην επιφάνεια σε 8 κομμάτια, λαδώνουμε καλά την επιφάνεια και τη ραντίζουμε με λίγο νερό.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα και να ξεκολλήσει από το ταψί.
Post Tags
Cool Artisan