search

Παραδοσιακό γιουβέτσι

Μαμαδίστικο κ υπέροχο για κάθε εποχή του χρόνου! Από χειμώνα μέχρι καλοκαίρι. Η επιτυχία κρύβεται σε 2 σημεία: στο κρέας που πρέπει να λιώνει στο στόμα και στο κριθαράκι που πρέπει να είναι σπυρωτό! Σου δείχνω πως να το φτιάξεις με μοσχαράκι αλλά το αγαπημένο μου είναι όπως το κάνουμε στα νησιά, δηλαδή με κατσικάκι! Φυσικά μπορείς να το κάνεις και με κοτόπουλο.

Tip 1: Η αναλογία για το κρέας προς το κριθαράκι είναι 1:4, δηλαδή στα 1.200 γρ. μοσχάρι μπούτι βάζουμε 300 γρ. κριθαράκι μέτριο.

Tip 2: Η αναλογία για το κριθαράκι προς τα υγρά, στο τελικό στάδιο ψησίματος στο φούρνο είναι 1:3, δηλαδή στα 300 γρ. κριθαράκι χτσηιμοποιούμε 900 ml υγρό. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να σουρώσουμε το κρέας από τη σάλτσα του κι έπειτα να μετρήσουμε τα υγρά και να ψήσουμε αντίστοιχα.

Tip 3: Χρησιμοποιούμε ένα καλό κρέας που βράζει και μαλακώνει καλά. Αρχικά το σοτάρουμε κι έπειτα το μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα για 1,5 ώρα. Μεταφέρουμε στο ταψί και ψήνουμε στους 170º C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 30 λεπτά ή στη μεσαία σχάρα στον αέρα στους 160º C για 20-25 λεπτά.

Tip 4: Τα λαχανικά που κρατάμε από το σούρωμα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για μια ωραία βελουτέ σούπα την επόμενη μέρα. Δεν πετάμε τίποτα.

Διάβασε επίσης:

Δες εδώ το βίντεο:

 



Υλικά

  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 καρότα,  κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 πράσο, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 κλωνάρια μαϊντανό
  • 1.200 γρ. μοσχάρι, μπούτι, χωρίς κόκαλο, κομμένο σε κομμάτια
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 100 ml κρασί κόκκινο
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.σ. μέλι (ή μαύρη ζάχαρη)
  • 1 λίτρο νερό
  • 300 γρ. κριθαράκι, μέτριο
  • 1/2 κ.γ. θυμάρι, φρέσκο
  • 300 γρ. κεφαλοτύρι

Εκτέλεση

  • Ταμπονάρουμε το κρέας με αποροφφητικό χαρτί και το κόβουμε σε μικρές μπουκιές
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει
  • Σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές
  • Προσθέτουμε τα λαχανικά, τα κρεμμύδια, τα καρότα και το πράσο χοντροκομμένα
  • Τρίβουμε τον πελτέ στη βάση της κατσαρόλας
  • Σβήνουμε με το κρασί
  • Προσθέτουμε τη ντομάτα κι 1,5 λίτρα νερό
  • Προσθέτουμε τη δάφνη, το μπαχάρι και το μαϊντανό
  • Σιγοβράζουμε για 1,5 ώρες
  • Τέλος προσθέτουμε το αλάτι κι αποσύρουμε από τη φωτιά
  • Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι, σε λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κριθαράκι.
  • Σε ένα φαρδύ ταψί βάζουμε το κριθαράκι.
  • Σουρώνουμε τη σάλτσα της ντομάτας και την προσθέτουμε στο ταψί.
  • Προσθέτουμε και το κρέας.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 30 λεπτά ή στη μεσαία σχάρα στον αέρα στους 160º C για 20-25 λεπτά.
  • Καθώς ψήνεται ανακατεύουμε ανά 10 λεπτά
  • Πέντε λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο πασπαλίζουμε με λιωμένο τυρί.
  • Σερβίρουμε όσο είναι πολύ ζεστό.
Cool Artisan