search

Τιραμισού χωρίς αυγό

Το όνομα του τιραμισού στα ιταλικά σημαίνει “σήκωσέ με ψηλά” και σχετίζεται τόσο με την ελαφριά, βελούδινη υφή του όσο και με την καφεΐνη του espresso που τονώνει και δίνει ενέργεια.  

Η προέλευση του τιραμισού είναι αμφιλεγόμενη. Σύμφωνα με μία εκδοχή, δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα στη Σιένα για τον Αρχιδούκα Cosimo III των Μεδίκων, αρχικά με το όνομα “zuppa del duca”. Ωστόσο, ιστορικές αναφορές δείχνουν ότι το τιραμισού, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, είναι πολύ πιο πρόσφατο. Δεν εμφανίζεται σε βιβλία συνταγών πριν από τη δεκαετία του 1960, ενώ πρώτη φορά αναφέρεται σε ιταλικό λεξικό το 1980. Πολλοί πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε στο εστιατόριο “Alle Beccherie” στο Τρεβίζο από την οικογένεια Campeol, στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Το υλικό που παίζει τον πιο σπουδαίο ρόλο στη γεύση του γλυκού είναι φυσικά ο espresso. Επιλέγω espresso LAVAZZA Tales of Roma με σύσταση από Arabica και Robusta και νότες μαύρης σοκολάτας και φουντουκιού.

Ακολούθησε τα παρακάτω tips για τέλειο αποτέλεσμα

Tip 1: Τα σαβαγιάρ τα ποτίζουμε σε ένα μείγμα από εσπρέσο και αλκοόλ. Το αλκοόλ παραδοσιακά είναι γλυκό κρασί μαρσάλα. Στην Ελλάδα μπορείς να το αντικαταστήσεις και να το ελληνοποιήσεις με κρασί vinsanto η με κάποιο λικέρ όπως πικραμύγδαλο.

Tip 2: Προσέχουμε πάντα τις θερμοκρασίες των υλικών μας. Όλα τα υλικά είναι σε θερμοκρασία δωματίου εκτός από την κρέμα γάλακτος που πρέπει να είναι παγωμένη.

 

*H LAVAZZA δε συνδέεται, υποστηρίζεται ή χρηματοδοτείται από τη Nespresso.

Διατροφική ανάλυση ανά κομμάτι (1/16 της συνταγής):

  • Θερμίδες: 258 kcal

  • Πρωτεΐνη: 2.5 g

  • Υδατάνθρακες: 14.5 g

  • Λιπαρά: 21 g

 



Υλικά

  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά), κρύα από το ψυγείο
  • 500 γρ. τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κτγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 24 μπισκότα σαβαγιάρ (1 συσκευασία)
  • 2 φλυτζάνια espresso lungo (περίπου 1 μεγαλο φλιτζάνι του τσαγιού) σε θερμοκρασία δωματίου, LAVAZZA Tales of Roma συμβατές με μηχανές Nespresso Original
  • 1 σφηνάκι κρασί μαρσάλα ή λικέρ πικραμύγδαλο
  • κακάο (για πασπάλισμα)

Εκτέλεση

  • Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μεγάλο μπολ και την χτυπάμε να γίνει σαντιγί
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Τέλος, προσθέτουμε το μασκαρπόνε και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα.
  • Σε ένα μακρόστενο σκεύος που να χωράει τα σαβαγιάρ βάζουμε τον καφέ και το λικέρ. Τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι
  • Βουτάμε για 2 δευτερόλεπτα κάθε σαβαγιάρ στο μείγμα του καφέ και στρώνουμε την πρώτη στρώση στη βάση του ταψιού μας
  • Έπειτα, προσθέτουμε την μισή ποσότητα από την κρέμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) ή ένα κουτάλι.
  • Έπειτα επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα σαβαγιάρ και φτιάχνουμε ακόμα μια στρώση πάνω από την κρέμα.
  • Τέλος, προσθέτουμε την υπόλοιπη ποσότητα κρέμας και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι.
  • Αφήνουμε το γλυκό μας στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες να σφίξει καλά η κρέμα και να δέσουν οι στρώσεις. Ιδανικά το σερβίρουμε την επόμενη μέρα.
  • Πασπαλίζουμε με κακάο τελευταία στιγμή πριν σερβίρουμε για να μην νοτίσει.
Cool Artisan