search

Μανιταρίτσα: vegan μαγειρίτσα μανιταριών

Η μαγειρίτσα είναι το πρώτο πιάτο με κρέας που τρώνε οι πιστοί μετά τη νηστεία της Σαρακοστής. Περιέχει ψιλοκομμένα χόρτα ή λαχανικά και εντόσθια αρνιού.  Ανάμεσα στους πιστούς, η μαγειρίτσα έχει φανατικούς λάτρεις αλλά και ανθρώπους που την απεχθάνονται χάρη στα εντόσθια.

Για το λόγο αυτό σήμερα φτιάχνω μια vegan μαγειρίτσα με μανιτάρια που δίνουν γεύση σαν κρέας και τα οποία πρέπει να είναι κομμένα σε μικρά-μικρά κυβάκια γιατί, ως σούπα που είναι, θέλουμε να χωράνε όλα στο κουτάλι. Κάποιοι ίσως να πουν ότι αυτό δεν είναι μαγειρίτσα αλλά μια κοινή μανιταρόσουπα. Σε πληροφορώ όμως ότι όταν την δοκιμάσεις δεν θα πιστεύεις ότι είναι 100% vegan.  



Υλικά

  • 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους κομμένα σε μικρές φέτες
  • 500 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα σε μικρές φέτες
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1 μαρούλι, ψιλοκομμένο
  • 1 μάτσο φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένο (μπορείς να βάλεις άνιθο, μυρώνια, καυκαλήθρες και μάραθο)
  • 1 φλ. ρύζι γλασέ
  • 2 κ.σ. ταχίνι
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε καθαρίζοντας και πλένοντας καλά όλα τα υλικά.
  • Κόβουμε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια σε μικρά κυβάκια που χωράνε σε κουτάλι.
  • Ψιλοκόβουμε όλες τις πρασινάδες.
  • Βάζουμε τα μανιτάρια και τις πρασινάδες σε μια κατσαρόλα με 5 φλιτζάνια νερό.
  • Προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών.
  • Αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε μέχρι να βράσει και να δέσουν τα υγρά.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και δοκιμάζουμε.
  • Σε αυτό το σημείο ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγό έξτρα νερό.
  • Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το ταχίνι που το έχουμε διαλύσει στο χυμό των λεμονιών.
  • Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Cool Artisan